На официална церемония пред Аулата на Софийския университет "Свети Климент Охридски" вицепрезидентът Илияна Йотова раздаде награди по инициативата "За жените в науката" за 2018 г.

Сред отличените жени стипендиантки в науката са Магдалена Баймакова, Мира Бивас и Мирослава Недялкова. Другите дами, които не бяха отличени с награди, получиха грамоти. 

Три млади и красиви жени и историята им с метанол, бестрофин-1 и азополимерите

Три млади и красиви жени и историята им с метанол, бестрофин-1 и азополимерите

Инициативата "За жените в науката" на L`Oreal и ЮНЕСКО стартира през 1989 г.

През 1998 г. "Лореал" и ЮНЕСКО създават програма "За жените в науката" и в последните 20 години, те са ангажирани за каузата да увеличат броят на жените в науката.

Кампанията се провежда за осма поредна година в България. Тя е единствената програма в света, създадена да подкрепя жените учени и целяща да помогне за повишаване на броя на жените, занимаващи се в сферата.

Всяка година по програмата се награждават три българки в сферата на природните науки със стипендии от по 5 000 евро на всяка една. Стипендията цели учените да бъдат окуражени да вземат своите възможности в ръце и да реализират своите смели научни идеи и амбиции да променят света към по-добро.

Според Йотова майката е тази, която възпитава децата си в любов към знанието и образованието и тя трябва да бъде образована и знаеща.

"Жената е тази, която дарява първа любовта към знанието. България като държава трябва да има готовността да подкрепя жените в науката и трябва да се направи всичко възможно да се помогне на всички млади и мотивирани момичета и жени", призова вицепрезидентът.

Борисов пред ООН: Да овластим жените и младите

Борисов пред ООН: Да овластим жените и младите

Премиерът участва в Срещата на върха за мира "Нелсън Мандела"...

Йотова подчерта и че дамите са не само богатство за българската наука, но и за историята. "Да разгадаваш тайната на природата и обществото, винаги е било призванието на знаещите и можещите", отбеляза тя.

Йотова пожела на всички българи да обичат, подкрепят и уважават онези, на които дължим знанието, образованието и просвещението.

"Да пребъде светът на знанието и просвещението", каза в заключение Йотова.

Повече средства за наука през 2017, но учените напускат

Повече средства за наука през 2017, но учените напускат

Броят на изследователите е намалял с близо 6 %

По данни на ЮНЕСКО едва 28% от изследователите са жени, а само 3% от научните нобелови награда са връчени на представителите от женския пол.

Заместник-министърът на образованието Карина Ангелиева допълни, че приоритетите пред държавната политика трябва да бъде насочени към мерки в подкрепа на жените учени. Тя изрази възхищението си, че единственият индикатор в Европейския съюз, при който жените не изостават, е светът на науката.

"Трябва да се направи нещо по отношение на младите жени и на жените учени. Те имат нужда от подкрепа и стипендии", подчерта Ангелиева и добави, че трябва да се подобрят условията за правене на наука в България. Тя призова ръководителите и научните организации да обмислят въвеждането и разпространението на кариерното развитие на младите жени в България.

Заместник-министърът на културата Амелия Гешева заяви, че иска да има програма за жените в културата, а не само за жените в науката. Гешева изрази убеждение, че победителите в кампанията ще бъдат изключително успешни и мотивирани в проектите, които ще реализират тепърва. Тя пожела на отличените много вдъхновение, самочувствие и вяра.

Разликата в заплащането означава, че жените работят безплатно от 3 ноември

Разликата в заплащането означава, че жените работят безплатно от 3 ноември

Жените и мъжете са равни. Това е една от фундаменталните ценности на ЕС

От своя страна заместник-министърът на външните работи и представител на ЮНЕСКО Юрий Щерк поздрави трите отличени стипендиантки и заяви, че един от водещите приоритети пред ЮНЕСКО е гарантиране на равнопоставеност между половете. Той пожела на наградите лично щастие и удовлетворение от работата както днес, така и за в бъдеще.