Въпреки че България е ратифицирала Конвенцията за правата на детето, както и Конвенцията от Ланзароте против сексуалното насилие все още няма изградена система, която да защитава децата от посегателства от страна на възрастните.

Това заяви Георги Богданов от Националната мрежа за децата във връзка със случая отпреди три дни, в който родители на дете с аутизъм алармираха за евентуално насилие над 13-годишната им дъщеря в училището, което тя посещава.

Ние сме единствената страна в Европейския съюз, в която липсва такава система за закрила и за съжаление този случай от IV Помощно училище показа, че се налага спешно да се предприемат такива мерки не само в системата на образованието, но и в системата на Министерството на вътрешните работи, системата на здравеопазването, социалните услуги и правораздавателната система. Тоест всеки специалист, който има досег с деца е необходимо да преминава през специална процедура на контрол и превенция, настоява още Богданов.

Националната мрежа за децата обединява 124 организации в цялата страна, които от години настояват за въвеждане на такава система за всяка една институция, която работи с деца.

Припомняме, че вчера в Министерството на образованието се проведе среща, на която от Националната мрежа за децата изложиха исканията си. Просветното ведомство от своя страна инициира поредица от срещи с ресорните институции и неправителствения сектор, именно за да се стигне до изготвяне на специален механизъм за превенция срещу злоупотребата, насилието и посегателствата над деца и ученици в детските градини и училищата, както и цялостна политика в тази сфера.

На срещата Националната мрежа за децата предложи да се приеме наредба, която да въведе във всички училища и детски градини система за закрила на децата, която да се базира на три основни стълба за превенцията на насилието:

Първо, при подбора на персонала да се извършва щателна полицейска проверка на всеки, работещ в учебно заведение, прикрепено със свидетелство за съдимост и удостоверение за липса на съдебни производства, свързани с деца. Провеждане на въвеждащо обучение за всеки работещ в системата на образованието, обясни Богданов.

Второ, въвеждане на вътрешна система за сигнализация в случай на насилие от страна на възрастен спрямо дете. Тази система трябва да е ефективна и действаща от постъпването на сигнала, който може да идва от детето, от родител или друг възрастен човек до постигане на ефективна закрила на детето и временно отстраняване на заподозрения до приключване на разследването. Тази система на сигнализация трябва да е много ясна и да има ясни срокове и мерки.

Трето, въвеждане на периодични обучения и атестация за всеки работещ с деца, които да поддържат вниманието на работещите по отношение на ненасилието върху децата.

На проведената среща в Министерството на образованието и науката се постигна съгласие да се започне незабавна работа по изготвянето на вътрешен нормативен документ за този механизъм още през следващата седмица, който да се въведе в цялата образователна система.

От своя страна Националната мрежа за децата настоява още да бъде изготвен наръчник за прилагане на този механизъм, така че системата да е изключително добре подготвена при прилагането на правилата, мерките и подходите на действие във всяко едно училище.

На срещата също така беше засегнат и проблема с децата бежанци, които продължават да са изключени от образователната система. Все още има 400 деца в лагерите за бежанци и едва 40 деца посещават училище. Министър Коларова настоя да се направи също спешна среща в края на следващата седмица, съвместно с Държавна агенция за бежанците, така че от следващата календарна година да се осигури образование за всички деца бежанци, съобщават на свой ред от МОН.

Днес се очаква да бъде готова и проверката, която МОН прави във връзка със случая с 13-годишната Ана-Мария.