Български и албански университети ще разширят сътрудничеството си, като разработват съвместни програми за обучение на студенти и докторанти, както и общи изследователски проекти. Това съобщи Министерството на образованието и културата (МОН).

За да се превърне това в реалност е планирано да се проведе двустранна среща между ректори на висши училища от двете страни. По време на посещението си в Тирана министърът на образованието Галин Цоков пое ангажимент да съдейства за осъществяването на такава среща между ректорите, на която да бъдат обсъдени възможностите за по-задълбочено сътрудничество.

Той посочи, че и досега албански студенти са участвали заедно с български в обмени по програма "Еразъм", но в следващия програмен период има възможност това партньорство да се разшири. Цоков поясни, че друг инструмент е програмата "Хоризонт Европа", в която могат да участват учени от двете страни.

Ректорът на Тиранския университет проф. Артан Ход подчерта, че България е приятелска държава. По думите му двете страни имат много общи неща.

Министър Цоков постави и въпроса за изучаване на български език в албанските университети. В момента български се учи само в Тиранския университет, като при изявено желание за въвеждане на такава специалност и в други висши училища в страната МОН може да съдейства с осигуряване на лекторати.

България е водеща в света по прилагане на Google технологиите в образованието

България е водеща в света по прилагане на Google технологиите в образованието

Около 500 училища в страната ни използват активно възможностите от платформата на компанията