България и САЩ ще задълбочат сътрудничеството си в областта на висшето образование, STEM обучението и медийната грамотност, обявиха министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков и посланикът на САЩ в България Кенет Мертен.

Те разкриха, че различни инициативи ще бъдат предприети по повод 120-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете държави.

Проф. Цоков и посланик Мертен също похвалиха комисията "Фулбрайт" като една от най-добрите линии на сътрудничество между двете страни. 

Посланик Метен изрази интерес и към проекти в областта на науката, технологиите, компютърните науки и математиката (STEM), споменавайки, че в над 2200 български училища ще бъдат изградени STEM кабинети, за които ще има нужда от чужд опит и подготовка на учители.

Обсъдено беше и сътрудничеството в областта на медийната грамотност, включително борбата с дезинформацията и различаване на фалшиви новини. Подчертано е, че специален проект за медийна грамотност ще бъде реализиран в България с финансовата подкрепа на Държавния департамент на САЩ в размер на 900 000 долара.

Проф. Цоков подчертава, че американският опит играе ключова роля в историята на предучилищното образование в България, като първата детска учителка в страната е била дъщеря на американски мисионер, а първите детски градини са създадени от учители, завършили в САЩ.

75% от училищата у нас са поискали STEM център

75% от училищата у нас са поискали STEM център

С проекти за 1,3 млрд. лева МОН модернизира образователната инфраструктура