Министерството на образованието и науката и просветния министър Красимир Вълчев трябваше да са посредници в конфликта между БАН и НИМХ, а не да взимат страна. Това пишат академиците в обръщение на Общото събрание на БАН към академичната общност и българското общество.

Очакванията към министъра на образованието и науката да бъде безпристрастен посредник в изкуствено провокирания конфликт между Българската академия на науките (БАН) и Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) не се оправдаха, пишат от БАН.

БАН: Заемайки позиция изцяло в полза на ръководството на НИМХ, вместо арбитър, МОН стана страна в спора.

От БАН пишат, че с откриването на новия Институт за изследване на климата, атмосферата и водите към академията (ИИКАВ-БАН) и влизането на Закона за бюджета за 2019 година ще приключи "безпрецедентният процес на отделяне на НИМХ от структурата на Академията".
В обръщението се посочва още, че исканията на НИМХ от самото начало са били необосновани и манипулирани и в противоречие на правилата, валидни за всички институти на БАН. Отделянето на НИМХ било в грубо нарушение на автономията на БАН.

Новият НИМХ на БАН - Институт за изследване на атмосферата, климата и водите

Новият НИМХ на БАН - Институт за изследване на атмосферата, климата и водите

Новият институт на БАН започва работа от 1 януари

Академиците са на мнение, че извеждането на НИМХ от БАН е станало под натиск и е погрешно.

"Нашето твърдо убеждение е, че извършеното под натиск изваждане на НИМХ от Българската академия на науките е погрешно и ще има негативен ефект както върху оперативната, така и върху научната дейност в областта на метеорологията и хидрологията в България", пишат от академията.
Независимо от това обаче БАН ще продължи да съдейства на МОН за осигуряването на безпроблемно функциониране на новия институт към МОН, уверяват в обръщението си от БАН.

Работна група разпределя собствеността между БАН и НИМХ

Работна група разпределя собствеността между БАН и НИМХ

За БАН е странна тази настървеност, с която отказват една карфица да оставят

От академията пишат още, че натупаното напрежение трябва да бъде преодоляно възможно най-бързо, за да може БАН да се върне към изпълнението на своята мисия, а именно академията да бъде национален научен и духовен център, призван да работи за запазване на националната идентичност, укрепването на държавността, развитието и просперитета на българското общество.

"Гледаме с увереност към настъпващата 2019 година, в която ще отпразнуваме 150-тата годишнина от създаването на Българското книжовно дружество, преименувано през 1911 г. в Българска академия на науките", допълват от БАН и пожелават светли коледни и новогодишни празници на всички.

Вълчев: Преминаването на НИМХ към МОН няма да ощети БАН

Вълчев: Преминаването на НИМХ към МОН няма да ощети БАН

След по-ранните обвинения, че Академията търси конфронтащия с Министерството