В България се развиват доста опасни тенденции, които засягат науката и висшето образование. Това заяви доцент Мария Мачкова от неправителствената организация „Наука и висше образование".

Коментарът й е по повод твърденията на управляващите, че в БАН не се прави наука, а там работят феодални старци, които събират заплати.

Синдикалистите признаха, че в БАН има феодални старци и техният брой ще се увеличава, защото младите хора не желаят да правят наука за средна работна заплата от 380 лв. до 500 лв. Професорската заплата в БАН възлиза на 617 лв., изтъкнаха още те.

Според научните работници също така не е вярно, че в БАН болшинството събира заплати, когато всъщност събира заеми.

Ако става въпрос за пазарни принципи, то бихме помолили държавните мъже да кажат какъв е точният резултат от техния научен труд. Това предизвикателство отправи към управниците Мачкова, която допълни, че със своя научен труд е донесла един милион евро в полза на държавата.

Според нея бързото сменяне на законите ще доведе до хаос всферата на науката. Освен това, тя е притеснена от езика и стила на общуване в общественополитическия живот. Налага се улично-гаменският стил на комуникация, посочи доцентът. Така според нея стилът на общуване, използван от научните среди, става демоде.

Модерното е това, което се задава от т.нар. елит в държавата,категорична е Мачкова. Според нея държавните мъже се изказват по нелицеприятен начин. Изказват се също, като последна инстанция за БАН, за съдебната система и други обществено значими въпроси, посочи още тя.

Относно „излапаните",както ги определи премиерът Борисов, пари от предишното правителство, Мачкова, заяви, че държавните средства са отишли в повишаване качеството на живот на студенти и преподаватели, нови лаборатории, нови библиотеки и университетски аули.

Това е повишаване на конкурентоспособността на българското висше образование и наука, заяви тя. Това не са изламкани пари, това са инвестиции в бъдещето, допълни още доцентът.

В Европа има 500 000 работни места за научни кадри, изтъкнаха научните работници.

Според тях не е вярно и твърдението на управниците, че науката се развива в университетите.