Седем възпитаници на Софийската математическа гимназия (СМГ) "Паисий Хилендарски" завоюваха осем медала на Международната Жаутиковска олимпиада по физика, математика и информатика в Алмати, Казахстан, похвалиха се учителите от гимназията на пресконференция в БТА.

Олимпиадата се проведе между 13 и 19 януари 2016 година. Нашите математици са на първо място в отборното класиране.

В надпреварата участваха 415 ученици от 17 държави, групирани в 54 отбора. "Участваха 10 отбора само от Русия. Те са много силни, обикновено е трудно да се преборим с тях", каза директорът на СМГ Антони Стоянов.

Според учителя Илиан Илиев заслугата на блестящото представяне е на целия колектив, включително и на пенсионираните учители като Александра Шишкова.

"Успехът по дадена дисциплина не е плод само на работата на колегите в тази област. Това е отворено състезание на природо-научните училища от света - математика, физика, информатика. Това е отборно състезание и е важно как отборът се представя. Тази година - равномерно, отлично представяне - има успехи и по други природни науки и по хуманитарни, както и спортни", обясни директорът на СМГ.

Децата започват да се готвят още с курсове от 4 клас, а в пети приетите в училището продължават надпреварата.

Един от участниците в олимпиадата в Казахстан Иво Дилов, състезател по информатика, разказа, че както на всяко международно състезание и там е имало жестока конкуренция. "Задачите бяха трудни, но красиви. Беше удоволствие да се занимавам с тях по време на състезанието. Дори не само на състезание - в къщи сядаш и решаваш задачи", разказа сребърният медалист.

Друг участник в международното състезание - Христо Велев, разказа: "По време на състезанието, в свободното време в общежитието, писах драйвър за лаптоп за едно от устройствата и горе-долу започна да работи добре. Той е да командва различните цветове, докато компютърът работи". Неговият учител го похвали, че Windows има аналогичен драйвър, но на по-ниско ниво от това, което момчето е направило за удоволствие.

Учителите неколкократно повториха, че ключът към успеха е именно в отборните занимания. "Децата винаги са работили заедно, много учители работят с тях. Ако отделим 1-2 месец преди състезанието, не би имало никакви успехи. Това е резултат от дългогодишна съвместна работа", разказа учител.

За изключителния успех на българските математици Александър Чергански от 12 клас разказа: "Състезанието е индивидуално, отборното класиране е в резултат от успеха на всички седем души. Дават се задачи по математика, информатика, физика. По физика първия ден са теоретични задачи, вторият - практически. Времето е кратко и задачите са трудни".

В 12-та Жаутиковска олимпиада много добро представяне е имал и отбор от Шуменската природоматематическа гимназия. Те са завоювали по математика сребърен и бронзов медал, но не са имали пълен отбор. "Трябва да е отбор от едно училище, не може да е от няколко града в една и съща държава", поясни Антони Стоянов.

На състезанието има две втори места. Едното е с отбор от Сърбия, другото - на Беларус. "Първото място си е първо. Има награда Гранд при, върхът на успеха. Спечели я един от 10-те руски отбора - на малко точки бяха от нас", поясниха учители.

"Абсолютно коректно се държаха всички - и спечелилите, и загубилите, нямаше завист. Журито беше международно с професори-преподаватели, които готвят задачи и за международна олимпиада", каза Стоянов и поясни, че има припокриване на националните отбори и отборът от СМГ.

От Оксфордския университет са изпратили писмо, че СМГ може да бъде универсален сертификационен център, защото е световен лидер по брой ученици, приети в техния университет. "Там са приети най-много студенти, които са учили в едно училище - нашето СМГ", с гордост каза директорът. Той даде пример, че 11 от 156-те випусници през тази година на Столичната математическа гимназия випуск са приети в Оксфорд.

На настоящата 12 олимпиада в Казахстан отборът от СМ се е представил блестящо:

В раздел Математика – златен медал имат Александър Чергански (12 клас), Деница Маркова (12 клас), Виолета Найденова (11 клас), а Даниел Атанасов (12 клас) се връща със сребърен медал.

В раздел Информатика Христо Венев (12 клас) се връща с първото място и златен медал.
Сребърен медал е присъден за Иво Дилов (12 клас).

Във Физиката злато завоюва Светлин Тотев (12 клас), а Никола Пулев – сребърен медал.

Наградата Гранд при е присъдена на 1329-то Московско училище, следвано от отбора на СМГ, на който не му достигнаха много малко точки.  

В отборното класиране СМГ е на първо място. Преподавателите на учениците от СМГ са: математика – Линка Минчева, Иван Симеонов и Стойчо Стоев, физика – Илиан Илиев, информатика – Бойко Банчев.