В 240-а аудитория на Ректората Апостол Апостолов изтегли вариант 1 на теста, който ще решават явилите се на изпита по химия.

Кандидат-студентите, подали заявления за явяване на изпита, са 975, съобщи Нова ТВ.

Писменият изпит по химия се състои от две части. Първата част е от 20 тестови задачи, включващи въпроси по неорганична и органична химия, с изборен отговор. Попълването на теста приключва един час след началото на изпита.

Втората част включва четири логически задачи - две по неорганична химия и две по органична химия. При решаването на логическите задачи може да се изисква кратко обяснение на някои факти или закономерности, които са отбелязани в условията на задачите.

Специалностите, за които кандидат-студентите могат да кандидатстват след успешно положен изпит, са физика, инженерна физика, ядрена техника и ядрена енергетика, физика и математика, астрофизика, метеорология и геофизика, физика и информатика, медицинска физика, комуникации и физична електроника, квантова и космическа теоретична физика, фотоника и лазерна физика, оптометрия, химия, химия и физика, химия и информатика, екохимия, компютърна химия, ядрена химия, инженерна химия и съвременни материали, геология, медицинска сестра.

С изпити по химия и биология бъдещите студенти могат да кандидатстват за специалностите медицина и фармация.