Между 40 и 60 на сто от студентите, участвали в летни стажове в държавната администрация, остават на работа в нейните структури, информира БНР.

Това каза Светлозар Петров, председател на Фондация на бизнеса за образованието при отчитането на резултатите от проекта "Преодоляване на различията между образователната система и държавната администрация като работодател".

Проектът е финансиран от посолството на Великобритания. По думите на Петров, в Обединеното кралство е огромна чест за младите хора да работят в държавната администрация, а у нас в тази насока има трудности с мотивацията на младите хора.

Петров съобщи, че 16 български висши училища предлагат специалността "публична администрация" и имат кариерни центрове. По програмата "Българската мечта" на Министерството на държавната администрация и административната реформа (МДААР/)през 2006 г., 710 студенти са кандидатствали за летни стажове в държавната администрация, като от тях 580 кандидати са получили предложения за стаж, а 266 са приели направеното предложение за стаж.

Реално осъществените стажове през 2006 г. са били 123, заради невъзможността на студентите да реализират стажа в предлаганото им определено време през лятото, каза Лариса Петрова, и.д. директор на Дирекция "Управление човешките ресурси в държавната администрация" в МДААР.

Сред студентите, включили се в летните стажове, преобладават тези от УНСС, Софийския университет, Великотърновския университет и Икономическия университет във Варна.

Най-голям е броят на студентите от 3-ти и 4-ти курс, защото тогава младите хора проявяват засилен интерес към професионална реализация, след завършване на висшето си образование, отбеляза Петрова.

По думите й, за едномесечни летни стажове в държавната администрация най-търсени са студентите от икономическите специалности - финанси и счетоводство и контрол. През 2006 г. 9 министерства са приели студенти в летни стажове.