50 хиляди зрелостници са били принудени да четат вид религиозна източна пропаганда, смятат тридесет студенти от Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", предаде БНР.

Младите богослови изпратиха отворено писмо до министъра на образованието проф. Тодор Танев, в което се обявиха против текстове за йога, включени в тазгодишната матура по литература, която се проведе на 20-и май.

Вижте тук (след 22 въпрос от теста на матурата) срещу какво недоволстват богословите

Цели 13 въпроса в текста са посветени на йогата и то след като преди това на учениците са били раздадени два текста с много добро подробно разяснение на това религиозно учение, се казва в писмото.

"При наличието на хиляди теми от различните сфери и стилове на общуване МОН избра за пропагандира сред зрелостниците едно чуждо за тях, едно чуждо на българската духовна традиция религиозно учение.

Това се случва на фона на категоричния отказ на министерството да въведе вероучението в учебната програма, каквото е желанието на Българската православна църква", пише още в писмото.

Експертът в "Отворено общество" Илко Йорданов коментира в предаването "Хоризонт до обед", че не вижда основания за това да бъде критикувано Министерството на образованието, че осъществява религиозна пропаганда.

"Когато внимателно се вгледаме в текста, ние виждаме, че в него са изложени различни ценности, които бих нарекъл универсални и важни за развитието на всеки млад човек. Бих казал ценности, които са ключови за всяко модерно общество. Дори намирам, че включването на подобни ценностно ориентирани текстове, които проблематизират древната идея на човечеството за хармонично развитие на тялото и духа, е много добра", смята Йорданов.

Запознати с източната философия твърдят, че йогата е вид религия и дори само физическите упражнения са начало на една духовна практика. Писмото ще бъде изпратено и до Светия Синод.