Частните училища не са съгласни със законодателната поправка, която просветната комисия към парламента прие миналата седмица.

Припомняме, че в рамките на гласуването на второ четене на Закона за предучилищното и училищното образование след много спорове депутатите приеха поправка, която позволява държавното финансиране на частните детски градини и училища.
Тази субсидия обаче е придружена от условия - частните учебни заведения, които я получават, ще са задължени да освобождават от такса 20% от учениците и ще имат право да събират такси само за дейности извън покриваните от държавата.

Този текст не е обсъждан със самата Асоциация на частните училища, сигнализираха днес на пресконференция частните учебни заведения и детски градини. От организацията са подготвили отворено писмо до парламентарната шефка Цецка Цачева, както и до шефа на Европейската комисия Жан Клод Юнкер.

На всеки 4 години учителите и директорите ще се атестират, приеха депутатите в комисия.                                       Още...

Никой от нас не го е предлагал, не сме съгласни. Депутатите да проявят здрав разум, призоваха от частните училища.

Както учители и директори, така и родители са възмутени от това, че са били поставени пред свършен факт. За тях с този текст ще се въведе нова привилегия за група деца, което автоматично значи дискриминация на останалите ученици, за които семействата ще плащат такси.

На дневен ред остава и друг проблем - държавният стандарт покрива само задължителното обучение и може да се изразходва само за заплати и осигуровки на учителите.
Така обаче остават за парично покриване наеми, извънкласни дейности, медицинско обслужване, хранене, транспорт и други дейности, които общо възлизат на близо 6 хиляди лева. Законът не дава отговор за тези 20% от децата кой ще покрива тази сума - държавата или родителите.

От Българската асоциация на частните училища се надяват народните представители да преосмислят решението си и в окончателния вид на Закона да не позволят този текст да фигурира.