Кметът на София Йорданка Фандъкова се срещна с близо 300 директори на столични училища, представители на синдиката на българските учители и браншови организации.
В сградата на Националния исторически музей Фандъкова поздрави всички свои колеги и специално тези от район „Триадица" и 73-то училище, като им пожела успешна и здрава нова учебна година.

Фандъкова сподели, че не може да преброи за кой пореден път присъства на традиционната среща в различни свои качества - първо като учител, директор, а сега и кмет. Тя отбеляза още, че в тежката финансова и икономическа криза учителите трябва да се справят с много задачи, свързани с образователната система.

Кметът оцени като „добра" финансовата децентрализация на училищата, която е започнала преди три години. Йорданка Фандъкова е на мнение, че с тази реформа отговорностите са били по-конкретни всеки от директорите знае каква е неговата лична отговорност.

По думите й, това е позволило на повечето училища да бъдат автономни и да могат да се грижат по-добре за образованието на децата.
Седем училища изпитват затруднения със средствата в началото на новата учебна година, посочи столичният градоначалник и увери, че с тези училища се работи индивидуално за решаване на проблемите.

Фандъкова изтъкна, че обратно на тенденцията в страната учениците в училищата да намаляват, в Столична община те се увеличават.

Годината е тежка за всички. Тежка е и за Столична община", призна Фандъкова пред директорите. Тя припомни, че тази година общината е отделила около 8 млн. лева за основните ремонти най-наложителни ремонти.
Парите са достигнали до 51 училища и 123 детски градини.

Столична община е започнала и няколко инициативи по повод 15 септември. Фандъкова обясни, че ако времето е подходящо, е създадена организация всички училища да бъдат измити за първия учебен ден.

Продължава работата и по друга програма на общината за проверка на бездомни кучета в близост до училищата и детските градини. Фандъкова подчерта, че от общината ще имат нужда и от помощта на директорите, които трябва да сигнализират дали в района има бездомни кучета, за да се гарантира сигурността на учениците.

Съвместно с МВР и КАТ, Столична община работи за възстановяване и маркиране на пешеходните пътеки в близост до учебните заведения.

За 15 септември от общината са подготвили подаръци за всички първокласници в София. Те са от рециклирана хартия и целта е децата да се научат да опазват околната среда.

Друга тетрадка, комбинирана с квадратчета и редове, пък ще носи пожеланието на Фандъкова раниците на децата да станат по-леки.

Фандъкова не пропусна да коментира случая с оставката на зам.-министър Милка Коджабашиева. „Това е едно достойно поведение за една нелепа грешка", заяви столичният градоначалник и посочи, че Коджабашиева е изключителен експерт, който трябва да продължи да работи в системата на образованието. Фандъкова изтъкна още, че когато един човек носи такава голяма отговорност, той неизменно носи в джоба си своята оставка.

Фандъкова пожела на новия зам.-министър на средното образование предимно да бъде диалогичен, да работи с учители, ученици и родители, тъй като, по думите на Фандъкова, диалогът е най-важен.