Огромният проблем, не само за системата на образованието, но и за българското общество, е загнездилото се недоверие към най-важната институция - образователната, заявяват от синдикат "Образование".

Освен това вкарването на МВР като фактор, който гарантира законността, е изиграло ролята на троянски кон, който е разбил и малкото останало доверие в авторитете на училището и учителя.

„Години наред политици и министри, от страх за своята власт, прекаляваха и използваха най-новите технологии не като учебни средства, а като средство, с което да наблюдават ученици и учители и прикриват своята отговорност от боксуващата образователна реформа.

Синдикат „Образование" смята, че е дошло време да се изгонят колите на МВР, подслушването и заглушаването на телефони по време на матурите и изпитите от българското училище, за да се направи място на доверието към учители и директори и да се даде път на новите програми и учебно съдържание.

Синдикат "Образование" изразява безпойството си от създалото се негативно обществено отношение към българските учители - квестори, като евентуални разпостранители на засекретената информация от матурите.

Засега няма нито едно доказателство, представено  от органите на МВР, за замесен учител в някаква конспиративна схема, посочват още от синдиката.

Според тях, думите на министър Танев са непремерени и много преекспонирани, защото евентуалните заподозрени биха могли да бъдат от служителите в МОН и до редовите учители в училищата.

Според синдикалистите трябва да се направи анализ дали инвестираните ресурси в матури, които много висши учебни заведения не признават, както и във външно оценяване в седми клас, са съответни на поставените цели и постигнатите резултати.