Декани на факултети, професори и преподаватели от Софийски университет се събраха по случай патронния празник на най-старото висше учебно заведение в България.

В аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски" бившият му ректор проф. Боян Биолчев подчерта, че от пръв поглед веднага се вижда, че този празник не е почетен от върховете на политическата власт.

„Аз си задавам въпроса тук ли е мястото на хора, чийто образователен манталитет се затваря в откриването на Пернишкия университет и закриването на Софийския", допълни проф. Биолчев. По думите му за разлика от политиката, в областта на националната свяст мандат няма.

Биолчев заяви още, че има само един мандат и това по думите му е непрекъснатост на националната идентичност и националното самопознание. „Точно тук е храмът, където се помещава безмандатният призив да служим на България и да пазим единството на нашето българско самочувствие."

Ректорът на СУ проф. Иван Илчев заедно със Съвета на деканите и едва 10-ина студенти поднесоха венци и цветя пред паметника на Свети Климент Охридски в градинката между университета и Народното събрание. Там дойдоха и ученици от училище „Св. Климент Охридски", които също се поклониха пред паметника.

Проф. Илчев коментира, че градинката с паметника е градина с човешко излъчване - по пейките непрекъснато има влюбени двойки, майки с деца и гайдари, които свирят за минувачите. Точно в средата на градинката ръце към небето е протегнал Свети Климент Охридски.

Проф. Илчев изтъкна, че вдясно от паметника се намира сградата на Народното събрание, респективно народът, а в лявата страна, откъм сърцето, е сградата на Софийски университет. Ректорът на ВУЗ-а запита риторично отива ли му на университета неговия патрон да протяга нагоре ръце.

Проф. Илчев посочи, че в тази сграда професори, преподаватели и студенти се опитват, доколкото могат, да търсят правдата и многократно били упреквани за това, тъй като не вървяло в наше време да се дири истината. „Ние обаче не се примиряваме и упорстваме", подчерта ректорът на СУ.

Подкрепен от множество цитати от стихове на Дилън Томас и Георги Борисов, ректорът на СУ посочи, че въпреки трудните времена Софийски университет ще продължи да се бори за развитие в образованието и науката. „Ние сме тук. Били сме тук. И оставаме тук", допълни още проф. Илчев.

Той е категоричен, че в науката и образованието въпросът не е във вземането, а в това какво си дал. Ректорът припомни, че Свети Климент Охридски е дал нещо малко, нещо просто - една азбука, за да можем българите бързо да станем знаещи, тоест европейци.

„Какво даваме ние сега на Европа?", запита проф. Илчев и допълни: „А свети Климент е вдигнал ръцете си високо към небето. Само от там ли се нада на подкрепа".

На въпрос на news.bg дали СУ вече е получил и разпределил обещаните от председателя на НС Цецка Цачева допълнителни 2 млн. лева, проф. Илчев заяви, че до вчера не е имало постановление на МС, което да отпусне обещаната сума.

Илчев коментира, че Цецка Цачева не е трябвало да бъде освиркана по време на студентския протест, тъй като тя е направила много за ВУЗ-а. Той обаче обясни, че освиркването не е било лично към нея, а към политическото управление в сферата на образованието като цяло.

Илчев каза още, че Цачева преди няколко дни се обаждала на финансовия министър Симеон Дянков и го питала къде са парите за БАН, къде са парите за СУ...