В перспектива трябва да се замислим за въвеждане на втора задължителна матура по математика или природни науки.

Това коментира във Варна министърът на образованието Даниел Вълчев, който участва в среща с началниците на Регионалните инспекторати по образование (РИО) в курорта "Златни пясъци".

Министърът обаче бе категоричен, че не става дума за въвеждане на втора задължителна матура от догодина. Той подчерта, че през следващата година трябва да се затвърди практиката от тази година, защото по думите му, тя е успешна.

Необходимо е през 2009 год. да се подобри организацията за провеждането на матурите, коментира още министърът, цитиран от БНР.

По думите му датите на изпитите трябва да се изтеглят преди 24 май. Необходимо е и подобряване на работата със самите изпитни материали, допълни Вълчев.

Той съобщи още, че през тази есен Законът за училищното образование ще влезе в Народното събрание и вероятно през следващата учебна година ще влезе в сила. В него се предвижда въвеждането на оценка за поведение. Според министър Вълчев промяната в разпоредбите ще доведе до промяна на цялата система за поощряване и наказание.

По повод закриването на училища министърът коментира, че закриването на едно училище не означава автоматично, че учителите остават без работа. Голяма част от тях отиват след децата, които са преместени в друго учебно заведение, но при не всички това е така, каза той.

Вълчев допълни, че намаляването на броя на децата по чисто демографски причини не може да не се отрази и върху учителите. Министърът съобщи още, че доставката на безплатните учебници до 7-ми клас е приключила в повечето общини.

Според министър Вълчев е необходимо да се промени законодателството и който няма завършен 10-и клас не трябва да получава шофьорска книжка. Министърът аргументира идеята си с това, че по Конституция обучението до навършването на 16 години е задължително, както и че едно такова решение би задържало децата в училище поне до завършването на първия гимназиален етап - 10 клас.

Друга идея на министъра, която вече е реализирана е, че през настоящата учебна година програмите, по които ще се обучават учениците няма да се изготвят от регионалните инспекторати, както беше досега. Те вече ще бъдат съставяни от най-добрите учители за дадена област.

Вълчев увери директорите на инспекторатите, че служителите ще могат да получат обещаните увеличения на заплатите. Парите ще бъдат изплатени със задна дата от 1 юли.

През предстоящата година ще бъдат проведени и 400 нови конкурса за директори на училища. Това се налага защото в момента тези постове се заемат от временно изпълняващи длъжността.

Милка Коджабашиева от министерството коментира, че въвеждането на мобилни екипи за проверки в училищата за първи път през миналата учебна година е довело до по-ефективен контрол.

При проверката на тези групи веднага може да се види какво се случва в дадено училище - в час ли са децата и учителите, има ли отсъстващи, посочи тя. Коджабашиева ще изнесе по време на форума доклад-анализ на дейността на РИО през миналата учебна година.