Министърът на образованието и науката Даниел Вълчев ще открие днес в град Велико Търново първата Панорама на професионалното образование.

Панорамата ще започне с шествие на професионалните гимназии. То ще тръгне в 14.30 часа от читалище "Искра" и ще стигне до паметника на Асеневци, където ще се проведе официалната церемония по откриването.

На събитието ще присъстват представители на европейски страни-партньори в ключови проекти в областта на професионалното образование (Австрия, Германия и Холандия), на браншови организации и неправителствения сектор - партньори на професионалните гимназии.

На 25 април, събота, от 10,30 часа ще започнат състезанията по професии. Те ще се проведат в Изложбени зали "Рафаил Михайлов" и Професионална гимназия "Ангел Попов". В състезанията ще участват 146 отбора, първенци в областните кръгове, с общо 290 състезатели - ученици от 119 професионални гимназии от цялата страна по следните 12 професии.

От 17.00 часа същия ден в заседателната зала на Интерхотел Велико Търново ще се проведе кръгла маса на тема: "Публично-частното партньорство за повишаване привлекателността на професионалното образование и участие в европейските състезания за умения". Специални гости са Джос де Гой - президент на Европейската организация за насърчаване на уменията (ESPO) и Том тер Стеже - генерален секретар на Европейската организация на уменията.

На 25 април от 20,30 часа в Интерхотел Велико Търново ще бъде връчена специалната Награда за принос в развитието на професионалното образование на МОН на работодателски и неправителствени организации - партньори на професионалните гимназии.

На 26 април, неделя, от 10.00 часа в Интерхотел Велико Търново ще започне награждаването на първенците в отделните състезания по професии.