До края на март ще стане ясно как ще бъдат приемани документите за първокласници, съобщи министърът на образованието Даниел Вълчев, който днес беше не посещение в 31-во училище "Иван Вазов" в София.

В час по "Домашен бит и техника" министър Вълчев и ученици от първи клас изработихa мартеници за предстоящия празник 1-ви март - Баба Марта. 

По думите му, все още няма решение по въпроса как да бъде избегнато напрежението, свързано със струпването на кандидати за едно училище.

Според Вълчев да се върне районирането или да се въведе някакъв вид приемен изпит за първолаците, граничи с абсурда.

Една от възможностите е след подаването на документите да се тегли жребии, който да определи кои деца ще учат в даденото училище, каза министърът.

На въпрос дали може просветното министерство да компенсира университетите, в които студентите, граждани на ЕС, от 1 януари плащат такси като българските студенти, Вълчев отговори:

"Министерството на образованието и науката не приема чуждестранни студенти. Онзи, който е приемал чуждестранни студенти, трябва много ясно да си е давал сметка дали те са или не са граждани на ЕС. Тъй като става дума за академични ръководства, няма съмнение, че те са знаели какви ангажименти е поела България. Мисля, че тук не бива да има някакви изненади."