От началото на учебната година имаме допълнително 6500 деца, които са записани в образователната система в предучилищна и училищна възраст. Това заяви просветният министър Красимир Вълчев в Министерски съвет. Това е по-малко в сравнение с предходни години.

Предходните две години имахме общо 42500 деца приблизително, които са били записани в образователната система, които преди това са били отпаднали или изобщо не са били записани, изтъкна още той. Общо за три години 49 000 деца са влезли в образователната система. Въпреки това МОН отчита и вторично отпаднали деца. По данни на МОН за трите години са малко над 6000. 

Предучилищната става задължителна за 4-годишните от 2020 г.

Предучилищната става задължителна за 4-годишните от 2020 г.

До голяма степен недостигът на места в детските градини вече е преодолян

Има повишаване на обхвата в гимназиален етап. Най-големият брой отпаднали деца е именно след осми клас. По-големият процент е на момичетата, които не продължават гимназиално образование, по-малко са момчетата. Увеличава се обхватът на децата от уязвими групи в гимназиален етап, по думите на министъра.

Вълчев обясни, че има съпротива срещу тази инициатива на държавата. Образователният министър настоя, че сега е важно да се задържат децата в образователната система.

Кампанията сред семейства и фейсбук групи за опасността от отнемане на деца от социалните пречи да се обхванат децата на 5-6-7 години.

Социалният министър Деница Сачева увери, че сътрудничеството между институциите ще продължи.

Сачева започва разговори за Закона за социалните услуги

Сачева започва разговори за Закона за социалните услуги

Държавата е готова да сезира прокуратурата заради страховете за отнемане на деца

Държавата няма нужда от деца без семейства, отвори тя на опасенията за отнемане на деца от родителите им. Усилията на държавата са по подпомагане на семействата. Властите ще насочат усилията си там, където невежеството е бизнес, както се изрази социалният министър.

Кметът на Враца Калин Каменов посочи, че местните власти ще съдействат за обхвата на децата. По мнението му лесното е да се върнат децата в училище, но трудното е те да бъдат задържани в системата. Това няма как да се случи, ако няма функциониращи социални услуги, категоричен бе градоначалникът.

Томислав Дончев иска основно образование като задължение от Конституцията

Томислав Дончев иска основно образование като задължение от Конституцията

Има проблем при глобите за родители, които не пускат децата си на училище

Вицепремиерът Томислав Дончев каза, че е нужна вторична мобилизация за обхвата на децата в образователната система. Необходими са повече усилия на терен, категоричен бе той. Дончев обаче се притеснява механизмът да не се превърне в рутина. Няма нищо рутинно в тази задача, отсече вицепремиерът. Затова той настоява да се разшири спектърът от действия, които трябва да се вземат. Томислав Дончев иска акцентът вече да е превенцията. Усилията трябва да продължат, обясни още той.

22 000 върнати в клас деца отчетоха от МОН
Обновена

22 000 върнати в клас деца отчетоха от МОН

35% от децата, отпаднали от образователната ни система, са заминали в чужбина