Студентите и докторантите ще могат да кандидатстват за два вида кредити - за такса за обучение и за издръжка, съобщи БНР.

Право на такъв кредит ще имат студентите и докторантите български граждани и граждани на друга страна, членка на евросъюза.

Друго условие е те да са на възраст до 35 год., редовно обучаващи се в държавно или частно училище.

Погасяването на студентския кредит ще става за период от 10 години. Кредитите се отпускат с държавна финансова подкрепа, подчерта министърът на образованието Даниел Вълчев.

"Размерът на студентските такси не надвишават 1000 лева. Ако приемем, че един студент ще учи пет години и ще тегли кредит всяка година, то това ще означава, че той ще изплаща някъде около 70 лева месечно и то след 16 години", обобщи министър Даниел Вълчев.

Кредит за издръжка ще може да се вземе, ако по време на обучението се роди дете.

Той ще е в размер на една минимална работна заплата на месец.

Кредит няма да може да получават прекъснали обучението си студенти или докторанти.

Банките, които не са сключили договор с Министерството на образованието, също не могат да отпускат кредит по този закон или да рекламират за това.

Според закона, държавата ще може да заплаща кредита при трайна неработоспособност на студента или при раждане на второ или трето дете в рамките на пет години от изтичането на гратисния период.