Решенията за начина, по който училищата и детските градини ще работят по време на ограничения, свързани с пандемията, трябва да се вземат на общинско, а не на областно ниво. Това заяви служебният министър на образованието Николай Денков, цитиран от БНР.

Според него най-големите проблеми по отношение на учебния процес са в селата и в малките градове, а именно те са най-малко засегнати от заболеямостта.

В Кюстендил имаше община с 30% отсъстващи ученици и няколко други общини с 0%, даде пример министърът и подчерта, че е очевидно, че областният подход не е удачен.

Очаква се утре да бъдат обсъдени нови ограничителни мерки.

Николай Денков няма да се подпише под задължителна ваксинация за учители

Николай Денков няма да се подпише под задължителна ваксинация за учители

Не печелим нищо ако затворим училище, където заболеваемостта е нула

Относно опасенията на училищни директори от големи разходи около противоепидемичните мерки Денков увери, че няма опасност за финансовата стабилност на учебните заведения.

По негови думи над 80% от училищата всъщност са добре финансово и имат средства да посрещат нуждите си. Въпросът бил за останалите 10-20%.

С работодателските организации следим внимателно, ако има проблеми, ще реагираме за конкретно всяко училище, подчерта министърът в Рилския манастир, където се провежда 16-ата Световна среща на българските медии, организирана от БТА.

Решението за дистанционно обучение - от директорите и по класове

Решението за дистанционно обучение - от директорите и по класове

"В последните дни има увеличаване на заразените деца с положителни резултати"