Продължава нерегламентираното събиране на пари от родители в детските градини, съобщава БНР.

Това се случва въпреки изпратените в началото на учебната година изпрати писма от министъра на образованието Красимир Вълчев до регионалните управления по образование, с които той напомня на училищата и детските градини да не събират допълнително пари за допълнителни консумативи и за подобряване на материалната база.

Антонина Кенова от Националния инициативен комитет за качествено и иновативно образование обясни, че често получава сигнали от родители за събиране на пари в детските градини. Причината е, че учебните помагала за първа и втора група не се финансират от МОН.

Кенова посочи, че дори се събират пари и за помагала за яслени групи, при положение че просветното министерство не задължава учителите да работят по такива.

По нейни думи има добри практики, при които директорите отделят пари от бюджета и купуват помагалата за първа и втора група.

МОН финансира учебните помагала за трета и четвърта група в детската градина. В тях попадат 5- и 6-годишните деца, за които предучилищното образование е задължително. Ведомството е одобрило учебници и помагала на различни издателства, подходящи за възрастовата група - три и четири години.

Предложението на Националния инициативен комитет за качествено и иновативно образование е да има сума, регламентирана със закон, която да е предназначена само за пособия и материали за децата.