В следващите 10 години в България ще има остър недостиг на работна ръка във всички сфери. Това заяви пред bTV министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Според Вълчев в страната ни най-силна ще бъде необходимостта от кадри със средно професионално образование, подари което Министерството на образованието и науката (МОН) ще настоява за увеличаване на броя на учениците в професионалните паралелки.

Над 17 хил. деца обратно в образователната система

Над 17 хил. деца обратно в образователната система

Съществува възможност за санкции при натрупване на пет и повече неизвинени отсъствия да се спират семейните помощи

По думите на Вълчев учениците ще се стимулират допълнително чрез увеличаване на стипендиите. Министърът посочи и че в бюджета за следващата 2018 година са предвидени допълнително 3 млн. лв. за финансирането на паралелки за придобиване на професии с най-голям недостиг на пазара на труда.

Според просветния министър проблемът с професионалното образование се крие в това, че хората започват да го възприемат като непрестижна форма на образование. Заради това родителите не насърчавали децата си да се включат в професионалното образование.

Увеличават професионалните паралелки за средношколци от догодина

Увеличават професионалните паралелки за средношколци от догодина

Понякога техниците получават по-високи заплати от висшистите, призна Вълчев

Относно дуалното образование Вълчев обясни, че страната ни използва опита и финансовата подкрепа на швейцарското посолство. По думите му у нас се разширява броя на учениците, които са включени в дуална форма на обучение, но това преди всичко зависило от активността на гимназиите.

Министърът обясни и че просветното министерство е готово да приеме промени в нормативната уредба за отпускането на повече бюджетни средства за разширяване на дуалното образование.

Дуалното образование да стане държавна политика, настоя Дончев

Дуалното образование да стане държавна политика, настоя Дончев

Професионалните училища трябва да подготвят можещи, интелигентни и висококвалифицирани специалисти