В следващата година и половина МОН и Джуниър Ачийвмънт България ще подобряват финансовата грамотност на българчетата по цялата образователна верига от 1 до 12 клас.

В първия ден от Световната седмица на предприемачеството стартира проект, по който в 200 училища в цялата страна ще протече проучване на финансовите познания на българските деца.

Това ще се случи до февруари 2016 година, като след това идва вторият етап - обучения на деца и преподаватели по икономически познания в зависимост от показаните умения в рамките на проучването.

Проектът е добра новина за българското образование, убедена е шефката на Джуниър Ачийвмънт Милена Стойчева. Тя изтъкна, че обученията ще текат там, където предприемачеството вече е залегнало като задължителен или избираем предмет.

Инициативата е приветствана от просветното ведомство, особено след включването на предприемачеството в проекта на новите образователни програми. Децата рано трябва да разбират какво значи да управляваш парите си, смята заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева.

Според нея първолаците трябва да разбират нуждата от пари за определени предмети или продукти, а в 5 клас децата вече трябва да са наясно с видовете приходи и разходи в семейството, както и да могат да изготвят собствен бюджет.