Явор Николов
Сериозно сме загрижени от продължаващи актове на насилие над студенти в
България. Това се посочва в декларация на Студентите от Съюз на младите и студентите (СМС). Тя е по повод вчерашния случай, при който 19 годишният Денис Пехливанов беше зверски пребит в Студентски град.

По-късно за побоя бяха задържани шестима студенти.

За срок от 24 часа са арестувани Д.Х. от Айдемир И.Е. от Кнежа, З.Б. от с. Баните, област Смолян, Й.К. от Баня, общ. Карлово, Г.И. от Белоградчик и С.Д. от Ямбол.

В декларацията на студентите се припомня, че нападението над Пехливанов се случва почти 2 години след смъртта на 20-годишния студент Стоян Балтов, който също беше пребит в Студентски град.

Защо се получава така че Студентски град от академична среда за студентите в София за какъвто е създаден, все още продължава да бъде територия на мафията, на побои, убийства и морална деградация, питат студентите.

Защо след взетото решение от Народното събрание още през май 2009 г. за възстановяване предназначението на Студентски град в такова, за което е създаден с конкретни предписания към всяка държавна институция, никоя от отговорните институции не направи нищо за изпълнение на това решение, изтъкват още те.

В тази връзка младите хора изброяват и институциите, ангажирани с проблема -  Министерски съвет, Министерство на образованието, Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Областна управа, Столична община, Прокуратура, МВР, Ректорските ръководства на независимите ВУЗ и други.

Докога ще търпим това безобразие колеги студенти, на които не ни е все едно? Няма друго място в Европа, на което да е допуснато такова безобразие с живота и сигурността на студентите, категорични са още студентите. В заключение те призовават компетентните институции да се задействат незабавно.