"Движение 21" призовава за провеждането на дебат по въпроса с видеонаблюдението в училищата и детските градини в най-кратки срокове.

Според движението този спор може както да измести дебата за бъдещето на българското образование, така и да задълбочи значително "пропастта" между родителите и учителите в страната.

От "Движение 21" заявяват, че дебатът за поставяне на устройства за видеонаблюдение в училища и детски градини отклонява вниманието от институциите към ненужен спор между родители и учители - две потърпевши групи с отношение към учебно-възпитателния процес.

От движението посочват, че намират за резонни притесненията на родителите след многобройните инциденти, случили се на територията на училища, довели до трагични последствия. Те добавят обаче и опасенията си, че записи единствено и само в класните стаи биха могли да бъдат използвани като инструмент за натиск и шантаж над учителите.

"Движение 21" съобщи, че ще инициира серия от разговори между учители, родители и отговорни институции, които да доведат до вземането на консенсус за намаляване не само на агресията между децата, но и за повишаване нивото на образованието.

Партията на Татяна Дончева припомни и че многократно е заявявала необходимост от подобряване на условията на работа, заплащането и професионалната квалификация на преподавателите.