Няма нищо толкова скандално в случващото се на матурите, най-малкото защото това не се случва за първи път.
Според синдикат "Образование" медите преекспонират проблеми, които не са от днес, не са най-важните за системата и не са решавани от десетилетия.

Според оценката на синдиката като цяло националните тестове - зрелостните и външното оценяване за 7-ми клас, са преминали добре и при добра организация от МОН, но с немалко грешки в самите тестовете и лоша организация по места.

От синдиката посочват обаче, че скандалните разкрития за недопустимите действия по време на матурите в училищата в областите, контролирани от ДПС, доказват не само, че в системата на образованието се шири политизация, и че системата позволява да бъде изкривявана в порочни практики.

В позицията на синдиката се посочва, че от години те алармират за порочни практики с ученици от ромския етнос, недопустимата толерантност, нереалното оценяване, свързано и с принципа на делегираните бюджета.

От синдикат Образование заявяват, че всички ученици в България трябва да имат равен шанс, равни права и равни задължения.

"Наложително е българското образование да признае съществуващия проблем с криворазбраната толерантност към определени райони и училища в страната; че трудността на тестовете се определя с цел успеваемостта на ученици със средни и ниски резултати; че нямаме работещи национални практики за работа с ромски ученици и разчитаме на местни иновации от учители и директори", .заявяват в позицията си синдикалистите.

Изключително важно, според синдиката, е да се приеме на новия образователен закон трябва задължително да предвиди и приложи инспектирането на училищата, за да се избегне този системен проблем.