Европейският парламент ще разгледа петиция с искане българският език да бъде признат в ЕС за предмет, по който може да се държи матура, съобщи "Дневник".

Инициативата за петицията е на Асоциацията на българските училища в чужбина, която настоява темата да бъде един от приоритетите по време на българското председателство на Съвета на ЕС.

Целта е българският език да бъде със статут на матуритетен и балообразуващ.

Камелия Конакчиева, която живее и работи във Франция, обяснява, че там и сега може да се държи матура по български език, но като трети чужд език, което носи много по-малко точки, отколкото ако можеше да се държи като първи или втори. Тя посочва, че има езици на страни извън ЕС, които във Франция са със статут на матуритетни, например сръбски или някои азиатски езици.

Сега петицията е успяла да влезе в Европарламента, въпреки че има становище, че е недопустима, тъй като проблемите в образованието в ЕС се решават на двустранно ниво.

Евродепутатът Светослав Малинов (ЕНП/ДСБ), който е и член на комисията по петициите, каза пред държавното радио, че ще подкрепи документа. Според него обсъждането на въпроса означава, че може да се стигне до някакъв вид специални изследвания, включително дали петицията да се вдигне на по-високо вино като съвет към комисията.

"Това трябва обаче да го решат нейните членове след дебат, а после трябва да се отправи искане за становище до Европейската комисия", посочи той.

Асоциацията на българските учители в чужбина е предложила на министъра на образованието въпросът с матурите на български език да влезе за обсъждане на заседание на министрите на образованието в ЕС по време на българското председателство. Все още няма отговор от министерството.