Министерство на образованието смята да направи предложение за изменение в Наказателния кодекс, с коeто да се криминализира фиктивното записване на ученици, с което се източват средствата в системата на образование.

Припомняме, преди десетина дни беше обявено, че за изминалата учебна година просветното министерство е проверило 235 училища и е установило 505 мъртви души в тях. Това означава, че държавният бюджет е бил ощетен със стотици хиляди лева само през изминалата учебна година. Средно държавната субсидия е около 1000 лева за всеки ученик.

Идеята за изменения в Наказателния кодекс могат да се направят след консултации с други ведомства - МВР, Министерство на правосъдието и съответните комисии в Народното събрание, но намерението на МОН е потвърдено от министър Тодор Танев на годишната среща на началниците на регионалните инспекторати по образованието.

Също така според образователния министър трябва да се разгледа и възможността за въвеждане на стриктно изплащане на средства за принципа "парите следват ученика", но не на годишна база, а поетапно, например месечно, и то след проверка в училището за реално записани ученици. Министър Танев иска да се възстанови практиката на внецапни седмични проверки в училищата.

В резултат на мерките, които ще се предприемат, просветното ведомство очаква да реализира 20 млн. лв. резерв за усвояване.

На годишната среща бе обявено още, че започват масирани проверки за готовността на училищата за старта на учебната година, както и за извършените ремонти през летния сезон. Сформират се и два мобилни екипа, които да извършат проверките в цялата страна.