Министерството на образованието налага глоби на висшите училища за студенти, приети над капацитета им, определен от Националната агенция за оценяване и акредитация.

Това съобщиха ректори по време на свое заседание, съобщава БНР.

Председателят на Съвета на ректорите Борислав Борисов каза, че е изпратил писмо до просветния министър Даниел Вълчев с остри възражения.

Той обясни, че когато ведомството е възприело методиката да се плаща на университетите за брой студенти, не е взето предвид, дали те прекъсват за една или две години обучението си, нито прехвърлянето им от една специалност в друга.

По думите на проф. Борисов това е административен произвол спрямо висшите училища.

"Министерството ни задължава да приемем студентите с равен бал, но ако те са на границата на план-приема, плаща само за един от тях", обясни ректорът на Югозападния университет Иван Мирчев.

Ведомството е объркало и някои от кодовете на специалностите, което е довело до глоби, за които висшите училища нямат вина, оплакаха се ректорите.

Те гласуваха да се изпрати възражение до премиера, министерството на финансите и просветното министерство, за да се вземат мерки за компенсиране на съответните суми.

Медицинският университет в Пловдив е глобен с над 1 млн. лв.

Според председателя на синдиката за висше образование към КНСБ Лилия Вълчева министерствата на финансите и на образованието са в дълг към университетите, защото субсидията за тях се определя в държавния бюджет, а броят на студентите - от Министерски съвет месеци по-късно.