До края на тази седмица учениците в област Русе ще са в грипна ваканция, съобщи БНТ.

Причината е в увеличената заболеваемост от остри респираторни заболявания на деца до 4 години.

Задържат се и нивата при подрастващите между 5 и 14 години, съобщава директорът на Регионалната здравна инспекция в Русе д-р Маргарита Николова, като добави, че най-много са болните във Ветово, Две могили и Сливо поле.

В случай, че няма усложнение на ситуацията, в понеделник, 16 март, учениците в област Русе трябва да се върнат на училище.

И в област Враца удължиха грипната ваканция

И в област Враца удължиха грипната ваканция

До 16 март

Д-р Николова уточнява, че се ограничават и свиждания в болниците до 15 март. Плановите операции са по преценка на управителите на болниците.

Във връзка с това от Университетската болница "Канев" съобщават, че минават на карантинен режим на работа. Всички контролни прегледи ще се извършват в кабинети извън стационара на лечебното заведение или ще се отлагат. Забраняват се свижданията както в отделенията, така и във фоайето.

Към момента всички направени проби за коронавирус в област Русе са отрицателни. Днес за изследване в лаборатория във Варна са изпратени проби на двама пациенти с вирусна пневмония именно от УМБАЛ "Канев". Мъжът е на 52 години и е настанен във Вътрешно отделение, а жената е на 78 години с грип тип "А" и е в Интензивното отделение.

Над 70 пък са хората под наблюдение в домовете си в областта. Съвместно с Областната дирекция на МВР се следи дали те спазват карантината. Вече е установено, че двама не са на адресите, които са представили, а един е напуснал страната. 

Удължават грипната ваканция в София до 15 март

Удължават грипната ваканция в София до 15 март

Детските градини и ясли продължават да работят при засилен контрол на вход

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че ваканцията за учениците се удължава и в Ловеч. Същото решение беше взето и за Велико Търново.

Вчера министърът на образованието Красимир Вълчев заяви, че се обмисля наваксване с материала през пролетната ваканция.

Зам.-министърът на образованието Таня Михайлова пък поясни, че между 6 и 16 учебни дни са загубени заради грипа.

Със заповед на министър Кирил Ананиев от 6 март до 11 март бе обявена грипна епидемия на територията на цялата страна. Епидемията бе във връзка с разпространението на грип тип В и преди да бъдат обявени първите заболели от коронавирус.