Средният брой неучебни дни с втората вълна национална грипна ваканция са между 6 и 16 за различните области. Това обяви в сутрешния блок на Би Ти Ви заместник-министърът на образованието Таня Михайлова.

Тя подчерта, че Габрово и Плевен са във ваканция до второ нареждане с прекратени учебни занятия. В детските градини, в яслите и в университетите учебен процес не се провежда. Следи се ситуацията и когато има условия и се прецени, учениците ще се върнат в класните стаи.

За останалите 26 области националната грипна ваканция важи до 11 март. Решението за удължаване на грипната ваканция в Пловдив е на РЗИ-Пловдив. Грипните ваканции не се определят и обявяват от МОН.

По думите й водещо е решението на Районните здравни инспекции (РЗИ), които следят броя на заболелите на 10 000 човека от населението. Според нея грипната ваканция е времето, в което учениците трябва да бъдат в дома си и да не се събират на обществени места. Много по-важен е контролът на учениците, които посещават училище и когато има болни ученици, най-добрият режим е да останат в дома си, да не са в класната стая, каза Таня Михайлова.

Тя увери, че материалът ще бъде преструктуриран и ще се намери възможност за неговото усвояване. Ако грипната ваканция продължи повече, темите, които не са усвоени достатъчно, няма да бъдат включени в Националното външно оценяване (НВО), добави Михайлова.

Борисов предлага учениците да се върнат в класните стаи след 11 март

Борисов предлага учениците да се върнат в класните стаи след 11 март

Ефектът от грипните ваканции е много малък или нулев, но влияят на икономиката

"Нека да видим къде ще има и дали ще има удължаване на грипната ваканция", призова заместник-министърът и посочи, че има притеснение за материала за 4 и 7 клас.

Ако учениците се върнат в училище в четвъртък има условия да се усвои материалът и да се преструктурира, така че да няма удължаване на учебната година. На този етап няма условия за удължаване на учебната година, увери Таня Михайлова.

Във всякко училище поне два пъти в смяна трябва да се почистват помещенията, да се проветрява редовно и да се почистват чиновете, посочи заместник-министърът на образованието.

По отношение на ВУЗ-овете Михайлова посочи, че трябва да са преустановили занятията. В Техническия университет също могат да се справят с лекционния материал. Нямаме притеснения за учебната година в университетите, допълни тя.

Обявиха грипна епидемия в цялата страна
Обновена

Обявиха грипна епидемия в цялата страна

Тя ще бъде от 6 до 11 март, включително

Припомняме, със заповед на министър Кирил Ананиев от 6 март до 11 март бе обявена грипна епидемия на територията на цялата страна. Епидемията бе във връзка с разпространението на грип тип В и преди да бъдат обявени първите заболели от коронавирус.

Вчера пък премиерът Бойко Борисов заяви, че не вижда смисъл в по-дългите грипни ваканции. Той предложи учениците да се върнат в класните стаи след 11 март.