Компютърен тест за всеки ученик предлага бившият просветен министър проф. Сергей Игнатов. В студиото на предаването „Тази сутрин” по БиТиВи той заяви, че проблеми с матурите ще има, докато те не влязат в 21 век.

Игнатов припомни, че през 2010 г. е имало проблеми със съмнения за изтичане на информация от министерството. Тогава той поръчал и бързо бил създаден един софтуер. С него се сложил край на събирането на комисиите, които да решават какви да са темите, да се заключват в една каса, да се слагат печати, пък ключът да се носи на охраната.

Благодарение на софтуера изпитът се генерирал два часа преди провеждането му и се изпращал в страната.

Понеже сме в 21 век, каквато и полицейска охрана да сложим, технологиите вървят пред нас, коментира Игнатов.

Той посочи, че компютърната база в системата на софтуера е достатъчна с леко подобрение всеки от явяващите се на изпит да седне пред един компютър и да получи индивидуален тест. Той щял да получи достъп чрез ЕГН и след като натисне един бутон, всички варианти щели да започнат да се въртят. След известно време ученикът отново натиска бутона и пред него се появява изпитният вариант, който само той и никой друг в страната няма да решава.

Най-охраняваните хора в държавата – експертите, готвещи въпросите за матурите

Най-охраняваните хора в държавата – експертите, готвещи въпросите за матурите

Само министър Кунева знае дали ще се приложи мярката "таен пакет"

Сергей Игнатов обърна внимание на това, че вариантите, които се въртят в софтуера и могат да бъдат получени, са 12 млн. На изпит пък се явявали около 50 000 ученици.

Друг плюс на този начин на провеждане на матурата е, че ученикът веднага получава оценката си от теста. След това оставало да си работи по отворените въпроси. След като ги напише, те се запечатват в плик и поемат пътя си към проверката.

С тази система с 50 000 варианта всеки ученик ще има индивидуален тест. Сергей Игнатов е категоричен, че софтуерът е добър и попита защо не се развива.

Освен това Игнатов смята, че трябва да се върви към системата за индивидуализация. Например просветното министерство да обяви, че матурите ще се провеждат между 10 и 20 май и всеки ученик да заяви желанието си кога да се яви. Тази система била работеща в няколко университета, защити тезата си ексминистърът.

От своя страна бившият министър Тодор Танев също заяви, че въпросният софтуер е добър. Той отбеляза, че миналата година информация не е изтекла и това е било доказано от полицията. Обаче в страната се преписвало.

Танев коментира, че миналата година са били взети крути мерки. Според него колкото по-крути са мерките, толкова по-слаби са оценките и се смята, че системата не е образовала учениците. Тази година всички мерки са насочени към това по-малко да се преписва. Още миналата година предложили представители на родителите да участват.

Според него мерките, които сега се взимат срещу преписвачите, ще са от полза на тези, които са се подготвили за изпита. По този начин ще има доза честност, а останалите да не се сърдят.

Тодор Танев направи сравнение с мерките, които се взимат срещу кражбите. Той отбеляза, че кражби винаги е имало, но въпросът е да са малко. Той се съгласи с Игнатов, че трябва да има по-гъвкава система за зрелостните изпити. Трябвало да се помисли за това учениците да се явяват на изпит, когато са готови. Защото се получавал голям стрес, а когато имало стрес, те търсели начин да направят пищови и да преписват.  

Относно идеята за компютъризирането на матурите, той изрази опасението си, че ако матурата се провежда в един ден, както е сега, системата може да се разбие с хакерски атаки. Именно затова трябвало изпитите да бъдат разпределени във времето. Проблем било, че законодателството казва, че матурите са еднократни.

Двамата бивши министри на образованието коментираха и протестите на студентите заради евростипендиите. Според Сергей Игнатов протестиращите имат основание. И двамата ексминистри намират юридически проблем в постановлението за приоритетните специалности.

И двамата са категорични, че медицината е приоритетна.