Тараклийският университет в Молдова да се преобразува и да стане филиал на българско висше училище.

Това е предложено в писмо на министъра на образованието а науката Меглена Кунева до молдовския колина Корина Фусу. С писмото формално се предлага да започнат преговорите.

Това стана ясно от изказване на Меглена Кунева пред депутатите от парламентарната комисия за българите в чужбина.

Целта на преобразуването е да се съхрани и да се подобри качеството на образованието в Тараклийския университет. Там учат предимно етнически българи, а населението на областта е съставено от повече от 2/3 българи.

Мотивите на българската страна са проблемите, които Тараклийският университет среща с новите правила за акредитация, трудностите при намиране на студенти заради демографската криза и засилващата се конкуренция от университетите от Южна Молдова.

Възможността за преобразуване е разгледана на база профила на висшето училище.
Водени са разговори с Пловдивския университет „Св. Пайсий Хилендарски”, Великотърновския „Св.Св. Кирил и Методий“ и Русенският „Ангел Кънчев“.

Законите и на България, и на Молдова дават възможност за подобно преобразуване.

Кунева посочи още, че цел на министерството е да привлече към нашите университети повече студенти от историческите български общности.
Тази година са отпуснати близо три пъти повече бройки за диаспората – от 400 на 1000, и МОН има амбицията да продължи да увеличава тази бройка.