От днес започва работата на Обществения съвет към Министерството на образованието и науката. На първото заседание, водено от заместник-министъра Марияна Банчева, се изтъкнаха съществените проблеми, които според експертите стоят в основата на българското образование.

Тя посочи като крайно наложително да се обсъди отново проектозакона за предучилищно и училищно образование, който разбуни гражданското общество с идеята си 4-годишните деца да имат задължително предучилищна подготовка. Според нея трябва да се прецени дали противоречивите текстове на закона са уместни и след обсъждането имат възможност законопроектът отново да бъде поставен като тема в новото Народно събрание.

Като втора важна тема трябва да се обърне внимание на ОП „Наука и образование за интелигентен растеж". От своя страна членовете на съвета, които ще работят в рамките на предстоящия месец веднага изразиха готовност да започнат активно да обсъждат промените, които са необходими в образователната ни система.

Беше повдигнат въпросът за необходимост от спешни политики, водещи до намаляването на броя ученици, отпадащи от образователната система. Част от членовете отбелязаха, че има нужда от пълна промяна в организацията в работата на ресурсните учители.

Участниците в обществения съвет са над 20, като 9 от тях са от агенции към МОНМ, а останалите са представители на организации на работодатели, синдикати, организация на „Българските училища в чужбина", ученици с увреждания, студентски съвети.

Банчева не пропусна да очертае, че въпреки краткия срок, в който ще функционира съветът и въпреки консултативната му роля, се надява следващото НС да удължи работата на този орган, който според нея има потенциала да открие успешни методи за важни промени в българското образование.