В Министерството на образованието и науката подготвят списък със защитените специалности. Те трябва да са уникални, да не комбинират две или повече специалности и да подготвят малко на брой, но незаменими специалисти. Това заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева по време на дискусия за предизвикателствата пред висшето образование в Югозападния университет "Неофит Рилски".

Списъкът ще бъде обсъден както с висшите училища, така и с бизнеса и социалните партньори, каза вицепремиерът.

На въпрос дали правото може да стане защитена специалност, Кунева посочи, че подобни масови специалности, независимо от безспорната си икономическа пригодност, не попадат в списъка, защото за тях винаги има много желаещи студенти. Подобна е и ситуацията с медицината, която е много важна за обществото, но в нея няма недостиг на студенти.

Според Кунева висшите училища трябва много внимателно да преценят кои специалности да развиват, за да може да предоставят качествено образование. "В момента вие не се състезавате само с университетите в България, но и с университетите в Гърция и Македония, а и в цяла Европа", заяви Кунева в обръщението си към студентите.

Тази седмица в Министерския съвет бе приет списък с 32 приоритетни професионални направления, припомни министърът и призова ръководството на ЮЗУ да анализира кои са силните страни на университета. По думите й педагогиката, която е едно от приоритетните професионални направления, може да бъде една от насоките, които да се развиват допълнително.

Министърът  посочи още, че Югозападният университет може да се възползва и от предложението на МОН, което скоро ще бъде прието от Министерския съвет, стипендиите за студенти от българската диаспора да се увеличат от 400 на 1000. (Тези стипендии покриват таксата за обучение. До момента вузовете имат квота 400 души от българската диаспора в чужбина, които не плащат такси като чужденци, а като българи. От догодина тази квота ще стане 1000 души, уточниха експерти).

По думите на образователния министър, университетът, който се намира в пряка близост до две граници, може да привлича именно студенти сред българите в чужбина.

Кунева съобщи още, че предстои да се усъвършенства моделът за кредитиране на студенти и докторанти, както и системата за по-големи облекчения за студентски кредити.

От догодина ще започне подготовката на студенти-доброволци за помощ по време на Българското председателство на Съвета на ЕС. За предпочитане е те да са четвъртокурсници.