Изходът от един университет трябва да е много труден. Борбата се води на ниво кой да приеме повече студенти, което е порок на нашите университети. Това заяви пред телевизия Bulgaria ON AIR ректорът на УХТ-Пловдив проф. Пламен Моллов.

"Когато студентът трябва да изкласи, не завишаваме критериите към него. Знаем, че обучаващите се няма да ги покрият - това не е само при нас. Имаме много съвестни преподаватели, които държат на нивото си." - коментира той в предаването "Денят ON AIR".

По думите му, кадрите на университета в Пловдив се реализират и се поддържа контакт с бизнеса.

"Порокът е, че заплащането е обвързано с броя на студентите. Много бавно вървят промените във висшето образование. Трябва да има единна дългосрочна политика на държавно ниво." - посочи проф. Моллов

Той подчерта, че във висшето училище има немалки възможности за преподаване онлайн, но все пак остава нуждата от практически занимания. Практиките ще бъдат изнесени в следващия семестър.

Удължава се приемът на студенти в държавните университети

Удължава се приемът на студенти в държавните университети

Държавата ще субсидира обучението в 38 държавни висши училища

По думите му, УХТ е в процес на създаване на нова изключително престижна магистърска програма Master of Wine, свързана с мениджмънта на виното.

"Предвидили сме да включим преподаватели и от други страни, както и гост лектори. Програмата включва модерни и интересни дисциплини. За външни студенти ще бъде интересно и те биха могли да бъдат привлечени към нея." - поясни той.