След 8:30 часа квесторите са изнасяли информацията за матурите. Нямаше да има МВР по света, ако не се крадеше. Това обяви образователният министър Тодор Танев по повод проверката, касаеща схемата за изтичането на матурите тази година.

Министър Танев сравни изтичането на матурите с джебчиите, "грабващи" портмонетата на хората в градския транспорт.
Той омаловажи технологията на изтичането на изпита, коментирайки, че става въпрос за най-проста практика, като не трябвало да се нарича схема, тъй като схемата била много голямо нещо.

Макар министър Танев да се опитва да успокои обществеността, смущение буди казаното от него, че няколкостотин квестори са замесени в изтичането на матурите. Проблемът бил в малките населени места.

При затягането на дисциплината тази година, намаляла и успеваемостта. Просветният министър е на мнение, че трябва внимателно да анализират с народни представители на есен едно ново проверяване на зрелостниците. Ще се търси нов начин за провеждане на матурите.

Танев отново нахока медиите, че при нищо доказано успели да създадат чувството, че има изтичане от МОН на темата по БЕЛ.
Затова образователният министър напомни, че сто пъти повторена една лъжа, става истина. Кой спечели от това, че сърцата на толкова хиляди родители туптяха. Този въпрос постави той, обезпокоен и за близките на зрелостниците.