Министърът на образованието и науката Румяна Коларова и директорът на дирекция „Организация, контрол и инспектиране" в МОН Лазар Додев изненадващо са посетили IV помощно училище „Проф. Димитър Кацаров" в София.

Министърът се e запознала на място с условията на работа в училището и с дежурните представители на персонала. Тя е посетила специализираните кабинети по кинезитерапия, арттерапия, сензорния кабинет и игротеката, както и заниманията, извършвани в момента в класните стаи.

Представена беше и производствената практика, която се извършва от най-големите ученици в училището.

Коларова е изразила своята критика към директора Венета Бочева Ал-Шериф за констатираните многобройни нередности при проверката на МОН, извършена след сигнал на родители за упражнено насилие над тяхното дете в рамките на училището. Очаква се директорът да даде своите писмени обяснения пред дисциплинарната комисия на МОН в съответствие със законовите срокове.

Представители на персонала са изразили пред Коларова безпокойствието си от неправомерния натиск, на който се чувстват подложени, вследствие на отправените подозрения и обвинения за тормоз на дете. Според тях в резултат на този натиск четирима служители от училището са пожелали да напуснат.

Припомняме, директорът на IV помощно училище се въздържа от коментар по случая с Ана-Мария, тъй като все още текат следствени действия. След като бъдат налице всички доклади, училището ще излезе с официално становище.

По думите на директора, фактите не съвпадат с обвиненията. Училището работи по правила и средата е защитена за децата. Не е възможно външен човек да влезе в сградата на училището.