В седем училища и две детски градини в Пловдив и областта от днес се изпорбва моделът за диференциация на учителските заплати, съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образование в града Александър Буздрев, цитиран от Радио Пловдив.

Целта е да се види дали работи системата за оценяване на учителския труд и ако има проблеми, те да бъдат отстранени преди официалното й въвеждане.

В апробацията са включени начално училище "Свети Климент Охридски", Основно училище "Васил Левски", СОУ "Софроний Врачански", Езикова гимназия "Иван ВАзов" и професионалната гимназия по туризъм, Помощното училище "Стефан Караджа" и Общински детски комплес.

Новият метод ще се прилага пробно и в две детски градини - "1-ви юни" в село Градина и "Марица" в Пловдив. Директорите на деветте учебни заведения трябва да сформират комисии, които ще оценяват работата на учителите по десет критерия.

Разиграването на схемата ще продължи десет дни, като за този период от време учителите няма да получат повишение на заплатите си.

За възникналите трудности и проблеми, ще бъде сигнализирано образователното министерство, и при необходимост критериите ще бъдат променени.