Министерството на образованието и науката (МОН), с подкрепата на международната организация ЮНЕСКО организира втори Регионален конкурс за млади таланти в областта на природните науки. Участници са деца от България, Македония, Румъния и Черна Гора.

Състезанието ще се проведе в периода 23-27 юли 2008 г. в изложбен комплекс „Интер Експо Център", София.

Целта на събитието е да насърчи състезателния дух на младите хора, хъса за успех и популярност и да даде възможност те да демонстрират своите знания, умения и креативно мислене пред утвърдени учени, учители, техни връстници и граждани. Конкурсът се провежда на два етапа.
Първият стартира още през март 2008 г., в рамките на който се проведоха национални етапи за подбор на най-добрите научни проекти.

Финалистите от тези национални кръгове ще се съберат в София за да се състезават помежду си и да получат оценка и отличие за своята работа и усърдие. За да направи преживяването още по-приятно, Министерството на образованието и науката организира специална изложба за представяне на отделните научни проекти.

В периода 23-25 юли 2008 г. всеки заинтересован има възможност да се запознае лично с участниците, да се поинтересува за техните научни занимания, идеи и да разгледа изложбата. Изложбата ще е в "Интер Експо Център", София.

Международно жури ще оцени проектите. Критериите за оценка са оригиналност на научната идея, самостоятелност при подготовката на проекта и възможност за лесна комуникация и добро представяне.

Победителите ще получат парични и предметни награди. Отличеният на първо място проект ще грабне 2000 евро. Наградите за първите три места са осигурени от Министерството на образованието и науката.

Децата ще бъдат лично поздравени от заместник министър-председателя и министър на образованието и науката Даниел Вълчев. Предметни награди и логистична помощ за провеждането на конкурса осигуряват Овергаз, "Хюлет Пакард - България", "Софийска вода" АД, БТК, Българската академия на науките и "Булгарреклама".

Официалната церемония по награждаването ще се проведе на 25 юли 2008 г. в хотел „Шератон" от 14 часа. Водещ ще бъде доц. Веселин Ранков, а настроение за участниците, официалните гости и всички присъстващи ще осигурят изпълненията на музикалните идоли на България - Тома, Деница, Теодор, Невена и Нора.

Първият регионален конкурс за млади таланти в областта на природните науки, се проведе през 2005 г. по инициатива на Даниел Вълчев. Това е уникална инициатива за страните от Югоизточна Европа - да се подкрепят най-младите изследователи и техните идеи.

Министерството на образованието и науката декларира активната си позиция за развитие на талантливи млади хора, които имат потенциал за научна кариера.

Успехът на пилотното издание на конкурса през 2005 г. ангажира не само МОН, но и международната организация ЮНЕСКО в инициативата за утвърждаване на състезанието като регулярен форум за изява на новото поколение откриватели.