Столичният общински съветник от ВМРО Карлос Контрера има предложения за плана за Борисовата градина, пишат от пресцентъра на партията.

Срокът за подаване на предложения и възражения от граждани относно представения проект за подробен устройствен план на Борисова градина изтече вчера, 19 юни. Контрера спазил срока и депозирал предложенията си за промени в първоначалния проект.

Воеводата настоява паркингът и пазара за спортни стоки между националния стадион и метростанция "Васил Левски" да бъдат запазни, а не премахнат, както предлага планът. Според него премахването на паркинга ще затрудни трафика, понеже паркиращите автомобили ще се насочат към съседни улици и ще ги задръстят.

Воеводата Контрера не иска да се бърза с ремонта на Борисовата градина

Воеводата Контрера не иска да се бърза с ремонта на Борисовата градина

За да не стане като с "Графа"

Контрера настоява да се премахнат два текста, които определя като рестриктивни - блокирали модернизацията на спортната инфраструктура. Първият засягал стадиона "Българска армия" - предвиждала се ограничена реконструкция или изграждане на ново съоръжение в рамките на сегашната застроена площ без да се излиза от границите на съществуващото строително петно. Вторият текст предвиждал да се придадат пък парка всички спортни съоръжения, за които е констатирано, че са в невъзможност да изпълняват основното си предназначение или ако съществуването им е неоправдано.

Според общинаря текстът бил разтеглен, неясен и далеч от правни дефиниции. "Създава се възможност за един широк волунтаризъм, който може да засегне основни обществени обекти - стадионите, тенис кортовете, паркингите, та дори и детски площадки. Този текст е създаден, за да се ползва за изнудване след време. Разтегливото му тълкуване с голяма доза вероятност ще доведе до колизии, което означава административни и съдебни саги. Т.е. обезсмисля се основната идея на плана - да въведе ред и безспорност в отношенията", сигнализира воеводата.

"Граждани за София" предлагат за Борисовата градина вместо стадиони - езера

"Граждани за София" предлагат за Борисовата градина вместо стадиони - езера

Референдум за парка поиска Димитър Димитров.

Според него срокът за предложения и обжалвания е бил прекалено малък, поради което още в самото начало той призовал да се удължи поне до месец септември. За толкова малко време не можело да се формулират обосновани възражения и предложения. Сега Контрера призовава да не се бърза с второто обществено обсъждане, което е насрочено за 26 юни.

Имало и много други въпроси, които плашели общинаря. Той се колебае дали броят на детските площадки ще бъде достатъчен; как ще функционира предвиденото актракционно влакче; било ли необходимо парка да се залесява с тополи, защото той бил алергичен; щяло ли да има достъп до Национален тенис център и други.

"Проектът има своите добри попадения, но страда от много слабости, които ако не бъдат отстранени, ще торпилират плана. На този етап - с тези постановки, които открито пречат за модернизцията на спортната инфраструктура, съветниците от ВМРО няма как да го подкрепим", категоричен е Контрера.

Кралев обещава само реновация на спортни съоръжения в Борисова градина

Кралев обещава само реновация на спортни съоръжения в Борисова градина

Думата е реновация за да няма спекулации, че ще има строителство