Синдикатът „Образование" към КТ „Подкрепа" напомни на премиер Пламен Орешарски някои ангажименти, които той и правителството трябва да изпълнят в областта на българското образование.

Ангажиментите и приоритетите са представени в писмо до българския премиер във връзка с първия учебен ден и състоянието на образованието ни.

Първият от тях е свързан с това българското образование да стане „Приоритет" на българското правителство.

За съжаление този ангажимент не е започнал да се случва, като българските училища не получиха обещаните им 9 милиона при актуализацията на бюджета, а българските деца и родители още не са чули колко ще бъде заделено за образование в бюджет 2014, в сравнение с мизерните 3,5% за 2013г. Синдикат „Образование" настоява приоритетът образование да се гарантира с 6% от брутния вътрешен продукт", излагат в писмото от синдиката.

Вторият ангажимент е свързан с връщането на авторитета към българския учител.

За съжаление този ангажимент е най - трудно изпълним, но той трябва да започне да се изпълнява веднага, като включва привличане на младите учители в училище със заплати различни от 250 евро и създаване на мотивация да останат там. Авторитетът на учителите е свързан и с тяхното достойно пенсиониране. Правителството трябва да осигури прекатегоризация на учителите от трета към втора категория труд и пенсии в съответствие с европейските норми в съотношение 70% от работната заплатата в сравнение с сегашните мизерни 40% съотношение между пенсия и заплата на учителите със средна възраст от вече 59 години", поясняват от синдиката.

Третият ангажимент се отнася до българските училища и детски градини да придобият европейски облик.

Държавата трябва да поеме своята финансова и административна отговорност, като диференцира, а не размива своите отговорности от тези на общините. Държавата трябва да осигури условия за капиталовите ремонти на българските училища, много от които изглеждат мизерно и жалко. Правителството трябва да вмени на общините да поемат районирането на училищата по градове и да спре „лудата" надпревара за ученици в училища с по 1000 - 1500 ученика, лишени от добро качество.
Синдикат „Образование" предлага във всички големи общини да се планират изграждането на необходимия брой нови училищни сгради, необходими при преминаването на едносменен режим на организация на учебно възпитателния процес
", пояснява се още в писмото.

Българските деца и ученици да получат равен шанс за образование във всички общински и държавни училища е четвъртият ангажимент, който трябва да се изпълни, според синдиката.

Правителството да се намеси и спре закриването на училища в България, през последните 13 години са закрити почти 2000 учебни заведения. Тази година, ако не знаете г - Орешарски се закриват 15 училища, което лоша национална политика. По този начин държавата провежда една вредна за самата нея глобализация и насочва деца и родители към София, Пловдив и Варна, като обезлюдява малките населени места и общини", подчертават от синдиката.

Петият се отнася до реформиране и подобряване на професионалното образование.

Според тях е необходимо да се създадат условия за нова визия на професионалното образование с намесата на държавата, което да включва: ревизия на професиите в професионалните гимназии; удвояване на часовете по специални предмети за учениците; изграждане на модерни кабинети по практика в професионалните гимназии; въвеждане на дуалната система на професионалното обучение, комбинираща теорията и практиката.

Да се спре източването на училищните бюджети от държавните и общински институции с данъци и такси непосилни за тях е последният ангажимент.

Синдикат „Образование" предложи да не се облагат с никакви данъци българските училища и детски градини и провежданите от тях образователни услуги. Това включва и необлагането с такса смет на учебните заведения, гарантирано със закон.

Писмото на синдиката завършва с очакване от българските учители да получат извинение от премиера по повод 2007 година и учителската стачка, като извинението не бъде с думи, а с действия на правителството, с които да „изразите както приоритет към образованието, така и любовта на България към своите деца и ученици".

Припомняме, Орешарски стана печално известен сред учителите с фразата "Да разваляме седянката" заради учителска стачка през 2007 година. Тогава настоящият премиер беше министър на финансите.