Прилагането на новия образователен закон трябва да се отложи с една година.
Такава позиция изрази народната представителка от БСП-Лява България Мариана Бояджиева, съобщиха от пресцентъра на социалистите.

„Оставаме с впечатление, че се води политика на инат – хем има неуредици, хем не могат да станат учебниците и стандартите, и в същото време – се бърза да бъде приложен законът.” – коментира Бояджиева.

По думите й, прилагането на закона  предизвиква изключително много тревога.

Тя припомни, че през изминалата седмица от левицата за втори път са поискали приложението на новия закон за средното образование да бъде отложено с една година, но управляващите са го отхвърлили.

„Новият закон създава много тежки проблеми. Единият от тях е свързан със съдържанието на предвидените в него държавни образователни стандарти, които трябваше според нас, а и според много експерти, да се изготвят заедно със закона. Това не се случи и вече има сериозно забавяне.” – констатира депутатката.

Тя припомни и изключително високото обществено напрежение по отношение на учебните програми по история и литература, заради отпадането на произведения от българската литература.

По думите й, през тези дни най-голямото обществено напрежение бе породено от това какво ще се случи с учебниците за учениците от първи и пети клас.

„Както стана ясно от отговорите на министър Кунева на въпросите, които ние поставихме, реално учениците от първи и пети клас ще започнат учебната година със старите учебници, в случая с досегашния буквар и с учебника по история, който обаче няма да се покрива с учебната програма, приета от Министерство на образованието и науката.” - допълни Бояджиева.

Тя определи като неприемлив и факта, че през 2016 г. учениците от пети клас ще получават така наречените работни листи от учителите или ще ползват учебника от 7 клас вероятно до средата на ноември.

„Причината за това е, че сроковете са изключително кратки и издателите не могат да подготвят в периода до новата учебна година новите учебници. Ние смятаме, че за да се намали рискът от хаос и объркване, по-разумно е да се отложи с една година прилагането на закона.” -  добави Бояджиева.

Тя обясни, че от 1989 г. не е имало такъв случай в България. Има само едно изключение от 1990 г., когато са правени промени в учебниците по история, но тогава министерството е издало официален учебник-притурка, докато сега учениците в 5  клас ще имат работен лист.

„Трябваше да се изчака и да не се прибързва, за да не се поставят в такава ситуация и учителите, и учениците”, категорична бе тя.

Според Бояджиева, прилагането на закона създава и редица други проблеми. Като един от тях, тя посочи завършването на основното образование в 7 клас.

„Това означава, че общините до края на тази учебна година трябва да вземат решение кои училища ще останат основни, които ще станат обединени по новия закон. Още нещо – професионалните гимназии ще минат към общините. По-богатите общини ще се справят по-лесно, но тези с по-малък финансов ресурс, според нас ще имат затруднения.” – посочи депутатката от левицата.

Тя даде пример, че само в сферата на земеделието и храните 78 професионални гимназии, които имат десетилетна история и са били държавни, ще трябва да преминат към общините, което поражда много тревога за тяхното бъдеще.