За повечето български ученици математиката се оказва най-трудният, но и най-интересният предмет. Това показват резултатите от допитване на образователния сайт  "Уча.се" , цитирани от БНР. Допитването е проведено през август сред около 1500 ученици и родители. Около 80 % от младежите са отговорили, че обичат да четат книги.

Българският език, английският, литературата и биологията също са по-интересни за родните ученици. Над 60 % от запитаните са отговорили, че за да се подготвят за училище, гледат видеоуроци и търсят материали онлайн.

Младежите смятат, че отношението на учителите към тях трябва да се промени, а учебният материал да е по-разбираем, а учебниците - електронни. Освен това те смятат, че оценките не трябва да бъдат самоцел, а часовете по-интересни и забавни.

Според родителите обучението трябва да е по-практическо, а уроците - по-лесни за осмисляне. Технологиите пък трябвало да навлязат в по-голяма степен в учебния процес. Участвалите в допитването родители са отговорили, че между учители и ученици трябва да има повече взаимно уважение.

Нуждата от частни уроци потвърждават около една пета от учениците. Между 50 и 100 лева е сумата, която най-често родителите им заплащат месечно за тази цел. В София горната граница дори се надхвърляла.

Над 70 % от учениците прекарвали в интернет по над 2 часа всеки ден.

Любимите музикални стилове за повечето младежи са хип-хопът и поп-рокът. Чалгата е предпочитана от 10 % от тях в големите градове и 20 % в малките населени места.