Около 3500 зрелостници ще получават месечна стипендия от 100 лв. Условието за това е те да станат студенти в специалности от 12 приоритетни професионални направления, съобщават от МОН.

Право на този бонус имат първите 10% от младежите с най-високи оценки на матурата по български език и литература, т.е. не по-ниски от 5,40. На втория задължителен държавен зрелостен изпит и държавния изпит по професия успехът им трябва да е над средния за страната по съответния предмет.

Същата стипендия ще вземат и студенти, които са в първите 30% на втория държавен зрелостен изпит по математика, по физика и астрономия или по химия и опазване на околната среда. Успехът им на матурата по български език и литература трябва да е равен или по-висок от средния за страната, който тази година е 4,36.

За да получават въпросната стипендия, учениците трябва да са приети в държавно висше училище в годината на завършване на средното си образование. Другото условие е те да следват специалност от професионалните направления: "Педагогика", "Педагогика на обучението по...", "Машинно инженерство", "Електротехника, електроника и автоматика", "Енергетика", "Транспорт, корабоплаване и авиация", ""Материали и материалознание", "Проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми", "Металургия", "Химични технологии", "Общо инженерство", както и в специалност "Хидростроителство" от професионално направление "Архитектура, строителство и геодезия".

Стипендията се полага на всички първокурсници, които отговорят на изброените критерии. Студентите ще могат да получават паричния стимул и в следващите години от следването си, но за целта трябва да имат успех, не по лош от добър (4.00).

Тези стипендии на студенти от посочените направления се изплащат за трета поредна година. Целта им е да повишат интереса на младите хора към сфери на икономиката, в които не достигат висококвалифицирани кадри.