Министерството на образованието и науката не обсъжда и не подготвя въвеждането на изпит в детската градина.

От ведомството посочват, че в момента в детските градини ежегодно и във всяка възрастова група се проследяват постиженията на децата в началото и края на учебното време - 15 септември и 31 май.

От МОН отбелязват, че най-често за проследяване постиженията на децата и за определяне на училищната им готовност в детските градини се използва игровия подход, а инструментите за това освен играчки са и различни изображения на конкретни ситуации. Един пример би могъл да бъде детето да намери и да опише къде се намира дадена играчка. За същия въпрос може да бъде използвана и картинка, на която е изобразена аналогична ситуация. От министерството уточняват, че това се случва в рамките на ежедневните занимания на децата, без самите те да знаят кога учителят прави тази проверка.

Към момента всеки учител може да избере по какъв начин и с какъв инструмент да направи това.

Четвъртокласниците днес събират точки на малките матури

Четвъртокласниците днес събират точки на малките матури

Малките матури се провеждат като тест, на който учениците събират точки

МОН пояснява, че планира разработването и прилагането на единен инструмент за проследяване на постиженията на децата за всички детски градини. Той обаче няма да е под формата на изпит и по същество ще запази и сегашния модел на работа - под формата на игра и без децата да разбират, че се проверяват техните знания и умения.

Срокът за изработване на такъв единен инструмент за всички детски градини е до 2027 г., след което учителите ще започнат да го прилагат. Целта е да бъдат предприети необходимите подготвителни дейности, включително и широко професионално обсъждане и апробиране на инструмента.

МОН посочва, че този инструмент няма да промени нищо за децата, но ще даде възможност за съпоставимост на резултатите между различните институции.

По-голяма е нуждата от ясли, отколкото от детски градини в София

По-голяма е нуждата от ясли, отколкото от детски градини в София

За 3 000 деца повече от миналата година се търси място в яслите и детските градини