Нов закон ще стимулира инвестициите на частния сектор в приложни научни изследвания, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Подготвеният Закон за насърчаване на научните изследвания и на иновациите (ЗННИИ) въведжда финансови и други стимули за бизнеса, който подпомага работата на научните организации. Той създава финансови, координационни и институционални инструменти, които да подкрепят комерсиализацията на резултатите на приложната наука и да стимулират предприемаческата култура в университетите.

Това се предвижда в концепцията за закона, която е публикувана за обществено обсъждане. ЗННИИ ще замени сега действащия Закон за насърчаване на научните изследвания. Новият нормативен акт за първи път регламентира не само връзката между научната общност и бизнеса, но и трансфера на знания и технологии, както и привличането на квалифицирани експерти във висшите училища и научните организации.

Той въвежда единен модел на интелектуална собственост, възникнала при изпълнението на научни проекти, финансирани с публични средства. Очаква се да се подобрят условията, при които висшите училища създават и управляват търговски дружества.

1165 млади учени са получили подкрепа по национална програма на МОН

1165 млади учени са получили подкрепа по национална програма на МОН

С 23% се е увеличил броят на млади учени и постдокторанти, работещи в държавни университети и научни организации

ЗННИИ за първи път определя и механизмите за финансиране на научноизследователската и иновационната екосистема с публични средства. Финансовата подкрепа от държавата ще се осъществява чрез фонд "Научни изследвания" и Националния иновационен фонд съгласно многогодишни работни програми.

Една от целите е средствата за наука да се използват по-ефективно, като се обвържат с постигането на резултати както от фундаменталните, така и от приложните изследвания. Приоритетно ще се подпомагат научните изследвания с участие на млади учени, ще се насърчава привличането на повече таланти към научна кариера в България. През новия закон ще се подкрепя по-сериозно участието в международно сътрудничество, включително и чрез използване на капацитета на българската научна диаспора в чужбина.