Цялото общество иска да се направи всичко възможно тази година да бъде трайно установено присъственото обучение в училище. Нека да имаме късмета и възможността това желание да се реализира. Това заяви служебният образователен министър проф. Сашо Пенов пред БНТ.

Сашо Пенов се надява, че ситуацията ще бъде такава, че да няма нужда от неприсъствено обучение заради мерки, свързани със стойността на енергоносителите - дървена ваканция. 

МЗ с план да затваря училища поетапно и локално

МЗ с план да затваря училища поетапно и локално

Очаква се засилване на заболяваемостта от коронавирус в началото на учебната година

Министърът очаква от днес, първият учебен ден, да започне една нормална образователна година. През август месец и началото на септември се обсъждала ситуацията на страната със здравното министерство и желанието на правителството е тази година да бъде присъствена, обясни Пенов.

Той добави, че когато много хора се съберат на едно място рисковете съществуват, но с така оповестените дейности на служебното правителство ще се избегнат възможните случаи да се стигне дотам да се затваря цяло училища - евентуално на дистанционно обучение ще мени една паралелка.

Сашо Пенов е оптимистично настроен и смята, че трябва да се използва доброто от това, което се случило по време на ковид ситуацията. Ние можем да извлечем доста ползи от обучението в електронна среда, изтъкна служебният министър. 

Търсят транспорт за ежедневно извозване на 210 деца до Карловските училища
Обновена

Търсят транспорт за ежедневно извозване на 210 деца до Карловските училища

В наводнените села има нужда от още лека и тежка техника за разчистване

Електронната система има различни функции и това е една иновация, която дава избор къде учебното съдържание е по-добро, поясни проф. Пенов.

МОН са направили анализ и са събрали информация кои училища с какво гориво се отопляват, но тепърва ще се коментират мерките за присъственото обучение през цялата учебна година. При анализ на конкретната ситуация и при конкретни казуси в бъдеще, когато бъдат разработени бюджетите, ще се преценят конкретните мерки. Нека да стигнем до реални ситуации, за да се преценяват какви са възможностите за средства да се посрещат нуждите, обясни Пенов. 

34 училища в София ремонтирани за началото на учебната година

34 училища в София ремонтирани за началото на учебната година

В две учебни заведения ремонтите ще продължат след 15 септември

Тече и процедура по обсъждане на промени в учебните програми, но те все още са в начален етап, в който се очакват мненията на заинтересованите страни, специалистите и обществени консултации. Едва тогава при необходимост и при краен резултат, ще се прецени кои промени в учебното съдържание са целесъобразни и кои не. Държавните зрелостни изпити при учениците ще се провеждат по същия начин, както досега.