Планираме да променим учебните програми, така че те да бъдат изчистени от излишната фактология. Това заяви пред bTV зам.-министърът на образованието Мариета Георгиева.

Тя уточни, че промените са били продиктувани най-вече от общото мнение в системата, че е по-добре изпитите за 7. клас да се изтеглят максимално към края на учебната година, така че да могат децата да упражняват спокойно всичко, което са взели през годината като учебен материал. По този начин ще имат и малко повече време за подготовка.

Георгиева обясни, че искането е било тези изпити да се провеждат в последните дни на втория учебен срок, но експертите в МОН решили да ги преместят само с една седмица. Било взето решение това приближаване към края на учебната година да стане постепенно.

Зам.-министърът подчерта, че основният акцент е спокойствието на децата, а не комфортът на учителите.

МОН обеща по-малко бумащина за учителите, дават още седмица за учене на седмокласниците

МОН обеща по-малко бумащина за учителите, дават още седмица за учене на седмокласниците

Голямата цел – промяна на учебните програми

Тя повтори, че външните оценявания след 7. клас ще се проведат на 17 юни и на 19 юни 2024 г., а тези за 10. клас - на 10 юни и на 12 юни 2024 г.

Според нея такъв тип промяна не може директно да даде отражение върху крайният резултат. Очакванията обаче били децата да са по-спокойни, а оценките им да са по-добри.

Георгиева обаче бе категорична, че това не е инструмент, който може кардинално да реши съществуващите проблеми.

Относно проблема с грешките при проверяване на писмените работи на учениците, както и дозата субективизъм в този процес тя посочи, че това е следващата тема.

Нашата задача е да направим едно дълбоко преосмисляне на това какво искаме да постигнат нашите деца при завършването на определен етап от образованието си, заяви Георгиева.

МОН обмисля промени във формата на матурите и Националното външно оценяване

МОН обмисля промени във формата на матурите и Националното външно оценяване

Причината са ниските резултати