Спират временно парите на Медицинския университет в София. Това стана ясно по време на извънредна пресконференция в Министерството на образованието и науката по повод казуса с висшето учебно заведение.

Да не сатанизираме хората, призовава новият ректор на МУ

Да не сатанизираме хората, призовава новият ректор на МУ

Виктор Златков призова предходника си да не продължава с напрежението

Просветният министър Меглена Кунева е провела разговор с финансовия си колега Владислав Горанов и е взето решение да се прекрати временно разпореждането със средства на МУ.

"Нямаме сигурност, че средствата биха се разходвали законосъобразно", коментира Кунева. По думите й важно е средствата да се разходват законосъобразно - не само като направление, а и от хора, които са законно избрани.

Сметките на университета са запорирани, стана ясно на пресконференцията.

Ексректорът на МУ официално обвинен за 5 неизгодни сделки
Обновена

Ексректорът на МУ официално обвинен за 5 неизгодни сделки

На университета са нанесени щети в размер на 276 908 лв.

От МОН смятат, че спирането на паричните средства няма да създаде проблем за учебния процес.

Образователният министър е разпоредил вече проверка за законосъобразността на Общото събрание, което се проведе преди дни при безпрецедентни мерки за сигурност и "на тъмно".

Шестима проверяващи от МОН са в МУ-София и в момента. Те обаче не получават никакво съдействие за осъществяване на проверката, посочи Кунева.

"Многократните писма и опити за контакт с председателя на Общото събрание - Генчо Начев, са останали без резултат", коментира образователният министър. Проверяващите на МОН не са получили нито един документ.

Неоказването на съдействие на орган на власт е криминализирано. Затова вчера Кунева е сезирала прокуратурата. Изпратила е писмо и до вътрешния министър за съдействие за нормалното протичане на проверката на МОН.

Медици потресени от вчерашното Общо събрание на Медицинския университет

Медици потресени от вчерашното Общо събрание на Медицинския университет

На закритото събрание присъствал Мехмед Мете - временно пребиваващ в страната

Дългогодишни служители на МОН споделят, че това е първият случай в практиката им, когато е отказано съдействие при проверка на министерството.

Министърът на образованието и науката изложи оценката си относно проведеното Общо събрание. Събранието, по този начин, е недопустимо и скандално за една демократична организация, каквато трябва да е всеки ВУЗ, категорична е Кунева.

Според нея начинът, по който се е провело събранието хвърля сянка и върху взетите на него решения. "На територията на МУ властва беззаконие", е изводът на Кунева. По думите й, недопустимо е зад правото на автономията да се погазва законът.

"Имаме основание да смятаме, че случващото се има връзка с проведения одит на МОН, който установи нарушения в управлението на бившия ректор Ваньо Митев", заяви Кунева. Тя бе категорична, че проверката на служителите на МОН продължава и ще продължи до получаване на всички документи за проведеното събрание. Ще сезират и компетентните органи за нарушения. Всеки може да подаде сигнал до МОН, подчерта Кунева.

Медицинският университет в София си смени ректора

Медицинският университет в София си смени ректора

Общото събрание на МУ отзовава досегашния ректор

"За мен този случай и случаят със Стопанската академия в Свищов е знак, че имаме нужда от оценка на модела на управление на висшите училища", коментира тя. Още другата седмица МОН започва консултации със Съвета на ректорите по въпросите, свързани със Закона за висшето образование.

Кунева бе категорична, че проверката на МОН не е проверка срещу бившия ректор Ваньо Митев.

На въпрос на News.bg дали МОН ще направи одит и на други университети, освен медицинските, Кунева отговори утвърдително. Тя изтъкна, че в Техническия университет във Варна има проверка по закона за развитие на академичната система.